Page 7 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2022
P. 7
LEDER
Ansvarlig redaktør
STIAN EISENTRÄGER 400 41 885 – se@fofo.no
SCIENCE FICTION og den vanskelige øvelsen å se inn i spåkula
Hva er det egentlig vi skal forsvare oss mot i 2042? Og ikke minst hvordan?
Dette er blant spørsmålene Forsvarskom- misjonen må besvare når den skal «vurdere hvilke potensielle sikkerhets- og forsvarspo- litiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10-20 års perspektiv».
Strategisk framsyn er en svært krevende øvelse, og 20 år en liten evighet i politikken - for ikke å snakke om innen teknologisk utvikling. For å ta et åpenbart eksempel: I 1986 hadde Mark Zuckerberg knapt slut- tet med bleier. På samme tid var Vladimir Putin en nyutdannet KGB-offiser utstasjo- nert i Dresden. Der pleiet han kontakt med den beryktede, østtyske sikkerhetstjenesten Stasi.
20 år senere eksisterer hverken Stasi og Sovjetunionen lenger, Putin er for lengst blitt Russlands president, mens Zuckerberg lan- serer Facebook for det globale markedet. Det er ingen underdrivelse å påstå at de begge i dag er blant verdens mektigste og mest innflytelsesrike personer - på hver sin måte.
Stasi er blitt beskrevet som en av de mest effektive etterretningsorganisasjo- nene som noensinne har eksistert. Deres masseovervåkning blekner i sammenligning med hvilke muligheter som ligger i dagens
teknologi, hvor de fleste av oss går rundt med kamera, mikrofon og GPS-sporing i lomma, mens mange deler det meste i sosiale medier som Facebook.
69-åringen Vladimir Putin har allerede passert gjennomsnittsalderen for en rus- sisk mann. Om 20 år kan han ha blitt 89 år gammel. Men hva skjer den dagen han ikke lenger sitter med makten? Russland kan få en statsleder som er enda mindre positiv til Norge og resten av Vesten, mente tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen.
Andre som har sett inn i spåkula, har nevnt både borgerkrig mellom oligarker og full oppløsning av det enorme landet, når Putin en dag er borte fra Kreml. Og den dagen vil komme før eller senere.
Frankrike opprettet i 2018 et eget byrå for forsvarsinnovasjon. Der har direktør Emmanuel Chiva gitt et team bestående av ti science fiction-forfattere og kunstnere i oppdrag å se for seg nasjonale sikkerhets- trusler 40 år frem i tid. De skal også se for seg hvordan samfunnet vil være organisert i fremtiden, og hvordan motstandere kan true det. Analytikere vil deretter utlede scenarier i et forsøk på å identifisere teknologier som vil tillate beslutningstakere å ligge i forkant.
Chiva har forklart at forfatterne og kunst- nerne skal pushe det tradisjonelle kaderet av militære offiserer, våpeningeniører og
forskere til å tenke nytt.
– Målet er å skremme dem, og få dem til
å tenke på hvordan de kan tilpasse seg de nye truslene.
Å slippe løs kreative fagfolk for å mini- mere en potensielt ødeleggende, strate- gisk overraskelse er ikke en ny idé: Både under Reagan-administrasjonen og rett etter 11. september-angrepene ble science fiction-forfattere og filmskapere engasjert av Pentagon for å tenke frem potensielle sikkerhetstrusler.
Mer nylig har både det kanadiske og det amerikanske forsvaret hyret inn science fiction-forfattere for å se for seg scenarioer for hva landets fredsbevarende styrker kan møte i en fremtidig konflikt, og hvordan en tredje verdenskrig kan utspille seg mellom Kina, Russland og USA.
– Science fiction kan virkelig bidra til å forutse utviklingen utenfor synsfeltet, sier forsvarsforsker Frank Sauer ved Universität der Bundeswehr i München til Defense News.
Videre mener han at trendprognoser knyttet for nært til dagens forhold har vist seg å være utilstrekkelige.
Forsvarskommisjonens medlemmer besitter utvilsomt stor faglig tyngde. Men kanskje kunne den hatt nytte av en ekstra science fiction-forfatter eller to?
ABONNEMENT ELLER NY ADRESSE?
23 36 19 05 - abonnement@fofo.no PRIS ÅRSABONNEMENT: 599,00 kr
Dette produktet er trykt etter svært strenge miljøkrav og er Svanemerket, CO2-nøytralt og 100 prosent resirkulerbart.
GRAFISK PRODUKSJON: Mediamania
2041 0652 Trykksak
KONTAKT REDAKSJONEN
E-post: tips@fofo.no
BESØKSADRESSE: Bygning 65, Akershus festning POSTADRESSE: Postboks 1550 Sentrum, 0015 Oslo
TIL TRYKK: 08.02.22
ISSN 0809-845X
F • Forsvarets forum ønsker å rette seg etter regler for god presseskikk slik disse er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Den
som mener seg rammet av urettmessig omtale i bladet, oppfordres til å kontakte redaksjonen. Det er også anledning
å reise klage til: Pressens Faglige Utvalg, Rådhusgt. 14, 0158 Oslo, Tlf.: 22 40 50 40.
NO - 4660
FORSVARETS FORUM 7
M
Ø
J
L
I
M
E
R
K
E
T