Page 92 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2022
P. 92

  92
SOLDATLIV
  huset. Han kombinerer jobben i For- svaret med en 50 prosents stilling på klinikk på St. Olavs Hospital i Trondheim. Han er oversykepleier og styrer personalflyt, pasientflyt og planlegger evakuering å få pasienten ut av feltsykehuset, som er alfa og omega for å holde driften konstant.
– Det viktigste vi gjør, er å trene på systemet, pasientflyt og traumeun- dersøkelser, forklarer han mens pasi- enter på båre transporteres videre mellom teltduker, ut i snøføyken og inn de ventende ambulansene.
«Artilleribrann », står det på lap- pen min. I feltsykehuset er de for- beredt på å ta imot store og mindre skader. Undersøkelsen går raskt og rytmisk, og stadige flere av de skadde blir sendt rett på pleieavdelingen.
følger nøye med på alt som skjer i teltet. Selv har han ikke medisinsk bakgrunn, men jobbet med drift av sykehus i felt både i Norge og i Afg- hanistan.
Erfaringene fra feltoperasjoner i utlandet har ført frem til den model- len i brigaden har i dag. Under øvel- sen Cold Response har en svensk delegasjon tatt turen for å se den norske feltsykehus-modellen.
– De er her for å lære av oss, se på materiell og dele erfaringer. Dette sykehuset som du ser her, etablerer vi på fire–fem timer. De har et bra sys- tem, de óg, men det er mye tyngre og tregere å sette opp.
Role 2, som sykehusmodellen kal- les, er et miniatyrsykehus i teltform. Det første du ser til venstre, er
«I felt står ikke alle liv til å reddes. Er skadene for store og avstanden til en større operasjonsstue for lang, må vurderingene over hvem som overlever eller ei, veies nøye opp mot kapasiteten.»
PASSIENTFLYT: sykehuspersonalet er avhengig av kapasitet.
 20 år gamle Ingrid Ås er en av de skadde. Hun har førstegangs- tjenesten sin i Sanitetsbataljonens Kompani fem og er vognfører i eva- kueringstroppen.
– Så hva har skjedd med deg i dag?
– «Artilleribrann», står det på lap- pen min. Vi satt i bilen, vi ble truffet, og det begynte å «brenne». Så fikk jeg brannskader på siden av fjeset og ble fraktet hit.
Ås, som selv vil bli sykepleier, forteller at hun synes det er veldig spennende å se hvordan et feltsyke- hus fungerer i praksis.
– Veldig fint å se hvordan faktisk fungerer hvis det skulle vært krig, og vite hvordan vi skal fungere som tropp.
PÅ NATO-BEREDSKAP
Rasmus Solås, oberstløytnant og sjef for Sanitetsbataljonen i Brigade Nord,
akutten, og nå står vi i røntgen. Videre er en operasjonssal, og inten- siven ligger til høyre der, inn bak der hvor pasientene venter på videre transport, geleider Solås.
Alt Solås og teamet trenger for å sette opp sykehuset, er cirka 50 gan- ger 50 meter, mål som utgjør en liten fotballbane. Det eneste kriteriene er at underlaget er noenlunde flatt.
– Ellers er de selvforsynt med alt av strøm, vann, varme, lys og trans- port, forteller Solås.
Siden årsskiftet har ett av Brigade Nords Role 2 sykehus, og i 2023 er de beredt til å rykke ved nødvendig- het. Som medlemmer i Natos Very High Readiness Joint Task Force blir avdelinger i Sanitetsbataljonen en del av Natos hurtige reaksjonsstyrke, før ansvaret rulleres videre til en annen nasjon i 2024.
ARTERIEPINSETT: Under øvelsen er det ingen god trening for sanitetsbataljonen å simulere ulike
  











































































   90   91   92   93   94