Page 22 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2023
P. 22

HOVEDSAKEN | FORSVARETS SPEILBILDE
     22
Er det så jævlig vanskelig å skjønne norsk?» runger det fra et befal til en rekrutt over oppstillingsplas- sen utenfor en kaserne i Seter- moen militærleir. De nærmere 50 soldatene driver med såkalt
mønstring for å få oversikt og kontroll over utstyret sitt.
Rekruttene har fått beskjed om å sette sammen et hanskepar. De må få ullhan- sker inn i et beskyttende yttertrekk, men en av dem sliter med å forstå hvordan han skal gjøre det.
Samtidig som rekrutten famler med hanskene, kommanderer befalet de andre rekruttene om å stå i ferdigstil- ling frem til den ene rekrutten har fått sammen vindhanskene.
Mens rekrutten gjør seg ferdig, må de andre ta armhevinger. En annen av rekrut-
tene klarer ikke å ta ti armhevinger og blir beordret til å ta burpees i stedet for. Han skiller seg tydelig ut på oppstillingsplas- sen.
Et av befalet sier «lar vi én i troppen ta noe alene?», «Nei», svarer rekruttene. Derfor må alle bli med på å ta burpees.
«Jeg har aldri kjent på en såpass sterk ydmykelse før», sier rekrutten i etterkant av hendelsen.
Scenen er hentet fra NRK-serien «Klar til strid» om førstegangstjenesten i to av Hærens avdelinger og viser det flere mener er unødvendig stemme- og ordbruk, uthenging av enkeltsol- dater og kollektiv avstraffelse. Serien består av ti episoder og gir publikum et usminket innblikk i ungdommenes reise fra rekrutt til kriger i dagens nor- ske forsvar.
DESTRUKTIV LEDELSE
Til tross for en del murring i sentrale miljøer både i og utenfor Forsvaret om hvordan ungdommen som skal bruke et år av livet sitt i militærtjeneste for Norge, blir behandlet, har det ikke seilt opp en større offentlig debatt. En av dem som savner en bredere diskusjon om ledelsen de ferske soldatene blir utsatt for, er tid- ligere hærsjef Robert Mood. Samfunns- debattanten, som har fått Fritt ords pris for ytringsmot i kritiske debatter om For- svarets rolle i samfunnet, mener at mye av det han ser i serien, kan minne om trakassering, latterliggjøring og kollektiv avstraffelse.
– Det fremstår som en karikert og destruktiv måte å lede unge mennesker på, som jeg ikke trodde fantes i Forsvaret lenger. Det vi ser, er en ledelsesutøvelse
   




















































































   20   21   22   23   24