Page 9 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2023
P. 9

  LEDER
Ansvarlig redaktør
STIAN EISENTRÄGER 400 41 885 – se@fofo.no
 Det er på høy tid å se
seg selv grundig i speilet
Har vi glemt at Forsvaret er en militær organisasjon? Det spørsmålet stilte Forsvarets sjefssersjant Rune Wenne- berg og spesialrådgiver for kultur i For- svarsstaben, Hanne Eggen Røislien, i en Aftenposten-kronikk 2. april. Mitt svar på spørsmålet er et rungende nei. Det er nettopp det faktum at Forsvaret er en militær organisasjon - statens ypperste maktmiddel - som gjør at reaksjonene på varslingssakene som er avdekket det siste året er så sterke.
Forsvaret nyter i utgangspunktet høy tillit, og alle dere som går med det norske flagget på skulderen har en helt særegen posisjon i samfunnet. Standar- dene og forventningene til dere er mye høyere enn for mange andre yrkesgrup- per. Nettopp derfor blir reaksjonene mye sterkere når det begås kritikkver- dige handlinger og disse ikke blir møtt med konsekvenser av betydning. Disse sakene har ikke bare avdekket uaksep- tabel adferd blant forsvarsansatte, men også en organisasjon som ikke har klart å håndtere problemene på en tilfreds- stillende måte.
Samfunnet kjenner Forsvaret som en lukket, strengt hierarkisk organisa- sjon med en sterk kommandostruktur. Derfor fremstår det ekstra besynderlig når alvorlige, kritikkverdige hendelser som ville ført til strenge personalmes-
sige reaksjoner annetsteds, får bagatell- messige konsekvenser i Forsvaret. Vi hadde alle forventet mer handlekraft, og at Forsvaret ville brukt flere verktøy fra sin juridiske verktøykasse.
Spesielt NRK, men også en rekke andre medier, har brakt ut i offentlig- heten en rekke alvorlige varslingssa- ker om trakassering og misbruk, hvor kvinner er blitt skviset ut, mens menn er blitt løftet oppover i systemet. Vi har sett eksempler på sexpress, over- grep, voldtekt, og andre stygge saker som omhandler maktmisbruk. Sta- dige eksempler på destruktiv ledelse, svak forvaltningspraksis og juridisk handlingsrom som ikke blir benyttet, mangelfull saksbehandling, håpløs varslerhåndtering, militær eksepsjona- lisme, arroganse, manglende selvinnsikt og liten forståelse av egen maktposisjon er alle faktorer som får mange i det sivile samfunnet til å se rødt. Reality-serien «Klar til strid» på NRK skaper debatt om kultur i Forsvaret. Men dette handler ikke bare om «ungdomskultur» – kultu- rutfordringene gjennomsyrer åpenbart alle nivåer i organisasjonen. Vi må se oss selv i speilet og gjøre endringer.
Jeg er glad for at forsvarssjefen har satt i verk en rekke tiltak – takket være at media har tatt tak i sakene og at så mange varslere har stått frem med sine
opplevelser. Tiden vil vise om tiltakene er tilstrekkelige. I tillegg trenger For- svaret samtliges innsats for å få bukt med problemene. Derfor er det er synd at alt for mange i Forsvaret legger opp til en dikotomi mellom «kritikere» og «støttespillere». For det er nemlig ingen motsetning mellom det å være kritiker og det å ønske Forsvaret vårt og alle de fantastiske menneskene som jobber der alt godt. Å få bukt med ukultur vil bedre både forsvarsviljen og -evnen. Det ville vært et uansvarlig svik å ikke kritisere at kolleger har begått grov urett mot andre kolleger, og at sje- fer ikke har hatt respekt, ansvar og mot nok til å utøve nulltoleranse i praksis. Det er ikke vi kritikerne som er «den indre fienden».
Det er på høy tid at samtlige i For- svaret ser seg selv i speilet og tenker grundig igjennom om en selv kan være en del av problemet. Vær heller en del av løsningen. Et fint sted å starte kan være å høylytt støtte og applaudere de som har vist respekt, ansvar og mot i praksis ved å varsle om urett, fremfor å sutre over såret profesjonsstolthet og surmule over at ikke media skriver mer om alt som er bra med Forsvaret.
Vær så god og sett i gang – på forsiden av dette magasinet finner du et speil.
   J Ø
I L
M
R
K
E
T
 Redaksjonen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler
for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål, opp mot Vær Varsom-plakaten. Norsk Presseforbund pfu@presse.no
presse.no
M E
2041 0652 Trykksak KONTAKT REDAKSJONEN
E-post: tips@fofo.no
BESØKSADRESSE: Bygning 65, Akershus festning POSTADRESSE: Postboks 1550 Sentrum, 0015 Oslo
FORSVARETS FORUM 9






































































   7   8   9   10   11