Page 67 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 67

 sterkt nasjonalt totalforsvar som mulig og et omfattende internasjonalt samarbeid. Her lar vi Sveriges egen forsvarsevne
og avtaler partnerlandet inngikk med Nato før årets søknad om medlemskap, ligge. Det samme gjelder deltagelse i FN-innsatser og en rekke avtaler om EUs forsvarssamarbeid.
Denne gangen handler det kun om avtaler Sverige har inngått med ett eller flere andre land i de knapt syv årene som gikk fra Krim i 2014 til desember 2020.
Bare der er det stablet mer enn nok byggeklosser til å
heve øyenbrynene,
enten du er sjef i
Kreml eller bare leser denne artikkelen. Det blir ikke plass til alt.
Sverige er en for- svars- og sikkerhets- politisk blekksprut som går arm-i-arm-i- arm med stadig flere samarbeidspartnere i andre land. Det spretter stadig ut nye armer, og spredningen minner om konge- krabben.
Det nordiske for-
svarssamarbeidet står
sentralt for svenskene.
Over ti avtaler er sig-
nert via Nordefco.
Det handler om alt
fra hyppigere og
større militærøvelser,
utdannelse og stadig
mer detaljert infor- masjonsutveksling.
Stridsuniformer er blitt ett av mange nye elementer i det økte materiellsam- arbeidet.
Forholdsvis lille Sverige er en stor militærflyprodusent. Derfor utvikler Jas Gripens hjemland en base for forsvarsin- dustri med Frankrike, Italia, Spania, Stor- britannia og Tyskland.
ALT FOR FINLAND
Sverige og Finlands synkronsvømming til medlemsmøtene i Nato er bare toppen av et isfjell hvor de to landenes altoppslu- kende interesse for hverandre fordypes kontinuerlig. Gjennom avtaler på samle- bånd forberedes felles reaksjoner på ulike scenarier.
Svenskene ristet raskt av seg skuffelsen
over at Finland ikke kjøpte bestevennens jagerfly før jul i fjor, selv om det ville gitt Sverige landets gjennom tidende største industriavtale. Kontrasten til raseriet over å ha blitt dumpet av Norge for det samme i 2008 er påfallende: et irritert skuldertrekk mot et primalhyl med åre- lang utfasing.
I mai 2014 signerte forsvarsministrene i Sverige og Finland en handlingsplan for et «dypere» samarbeide for alle forsvars- grener. Knapt et år senere kom «den politiska inriktningen för den fortsatta
tiske dialogen utvikler de to landene fem nøkkelområder: interoperabilitet, utdan- nelse og øvelser, anskaffelse av materiell, forskning og utvikling og multilaterale innsatser.
Fra 2015 er også det svensk-norske samarbeid økt markant. Det synes i alt fra at to heimevern slår seg sammen under for eksempel serien med Cold Respon- se-øvelser og til at stillingen som forsvar- sattasjé ble gjennomrettet ved de to lands ambassader.
Her er litt plukk fra Sveriges avtaler med andre land:
Storbritannia:
Markant tettere sam- arbeid etter 2014. En samarbeidsavtale om å utvikle fremtidens jagerfly ble inngått i 2019. Svensker og briter øver svært mye sammen, både bila- teralt og i fellesskap med flere.
Danmark: Mange tekniske avtaler, i før- ste rekke om sjø og luft. De siste par årene har gjensidig utnyt- telse av hverandres havner vært viktig.
Polen: Sammen har de to landene en geografisk nøkkel- posisjon i Østersjøen og har inngått bilate- ral rammeavtale. De utvikler felles strategi mellom årlige sikker-
hetspolitiske rundbordsamtaler. Har også økt materiellsamarbeidet.
Frankrike: Bilateralt med materiell og nært samarbeid om internasjonale innsat- ser og øvelser.
Tyskland: Hyppige møter mellom toppolitikere og forsvarsledelse. Omfat- tende kontakt også lenger ned i hierar- kiene for alle våpengrener. Stadig mer bilateral forskning og samarbeid om for- svarsmateriell.
Baltikum: Det går mange tråder på kryss og tvers mellom Sverige og de baltiske Nato-landene med grense til Russland eller Belarus. Både hver for seg
 KAKE VRS KAKEBU: USA + Sverige = sant. Med Russland i kakebu for annekteringen av Krim har amerikanere og svensker inngått en rekke forsvars- og sikkerhetspolitiske avtaler. Under eventuelt ble småkaker flagget som tema da de to lands forsvarsministre møttes i Pentagon i mai. FOTO: AP/ALEX BRANDON
fördjupnigen». Fra 2018 omfattet «for- dypningen» fred, krise og krig.
De to landene øvde på ulike scena- rier for militær reaksjon på hverandres territorium: «Försvarssamarbeidet höjer dermed tröskeln för militära incidenter i närområdet.»
Symbiosen har utviklet seg så grunn- leggende at det snart minner om sia- mesiske tvillinger. Forsvarsminister Hultqvist må i perioder ha snakket oftere med sin finske kollega enn med flere av sine egne statsrådskolleger i Stockholm.
BLIKKET VESTOVER
I 2016 fikk svenskene fart på det transat- lantiske samarbeidet gjennom en avtale med USA. I tillegg til den sikkerhetspoli-
FORSVARETS FORUM 67
























































   65   66   67   68   69