Page 39 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2023
P. 39
Han mener man må gå forsiktig frem om man skal venne folk til å være mer kritiske til hva de leser.
– Vi kan ikke skyve dem fra oss eller stemple dem som dumme, uutdannede, gamle, unge eller naive. Du må behandle dem bedre, mer skånsomt, og forsøke å samhandle med dem, sier Wu.
Løsningen er heller å få publikum til å gjenkjenne mønster i desinformasjonen. Som eksempel trekker Wu frem en gam- mel telefonsvindel, der en person ringer, hevder at et av familiemedlemmene dine er kidnappet, og krever løsepenger.
– Nå vil ingen sende penger. Hvorfor? Fordi folk kjenner historien. Hvis du jobber for en svindelorganisasjon, må du komme opp med noe bedre. Jo !ere metoder du avslører, jo sterkere sikker- hetsnett kan samfunnet lage, sier han.
Et værelse i sentrum av Taipei får en gruppe mennesker på størrelse med en skoleklasse utdelt tourniqueter, et redskap som brukes til å stoppe blød- ning ved store skader. Deltakerne fester båndene rundt armene på hverandre og strammer til mens en instruktør går rundt og hjelper.
På et av bordene i rommet står model- ler av forskjellige kamp!y – kinesiske, russiske og amerikanske – som brukes for å lære deltakerne på kurset å gjen- kjenne de forskjellige typene.
– Noe av det mest grunnleggende vi lærer, er moderne militær taktikk, hvor- dan moderne kriger utfolder seg. Og å gjenkjenne falske nyheter og slike ting, sier «Eira», en av deltakerne på kurset.
«Eira» ønsker ikke å bruke sitt egent- lige navn. Hun er opprinnelig fra Malay-
sia, men ble boende i Taiwan etter å ha studert sykepleie i landet. Selv om hun tror at faren for en krig er minimal, vil hun gjerne bidra om noe skulle skje.
– Jeg regner med å bidra som syke- pleier. Du må være klar til å hjelpe, sier hun.
Kurset blir arrangert av Kuma-aka- demiet. Produktansvarlig Aaron Huang forteller at akademiet tilbyr $re forskjel- lige kurs: militær populærvitenskap, des- informasjonskampanjer, førstehjelp og personlig hygiene og evakueringsplan- lelegging.
Ved en eventuell kon!ikt vil kun 10–15 prosent av befolkningen ta del i kamper ved frontlinjene, ifølge Huang.
– Derfor er det essensielt at befolk- ningen som er bak frontlinjene, kan ta vare på seg selv. Vi bruker eksempler fra Ukraina. Under beleiringen av Kyiv kunne folk fortsatt kjøpe brød. De kunne ta ut penger fra minibanker. Folk kunne gå på jobb og betale skatt. Dette støttet opp under Ukrainas innsats i krigen, sier han.
Kuma-akademiet ble opprettet våren 2021 da Marco Ho, som nå er direktør for organisasjonen, møtte kriminologipro- fessor Puma Shen under innspillingen av en podkast om Taiwans sikkerhet. Shen er også en av grunnleggerne av Double- think Lab.
– Etter innspillingen av podkasten ble vi begge slått av at til tross for Taiwans militære forberedelser og forpliktelser til forsvar var de ikke-militære myndighe- tene og sivilsamfunnet dårlig forberedt på å håndtere trusler i en krig. Dette syn- tes vi var svært foruroligende, sier Ho.