Page 24 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2021
P. 24

 24
 10 11
5 7
UVISST
LOVLIGE
6 Nye Evenes flystasjon
7 Luftforsvaret Mågerø
8 Porsangmoen leir
9 Høybuktmoen leir
10 Kampflybase Ørland
11 Kampflybase Ørland
foretak «som visste eller burde visst at en handling
var i strid med plan- og byg- ningsloven, forskriftene
eller en byggetil- latelse». Det skri- ver Direktoratet for byggkvalitet på sine
nettsider.
Mens det kan bli krevende å
ble behandlet.
– Den er jo mildt sagt mangelfull den
behandlingen som er gjort av kommunen, sier Thanke.
– Det er veldig lite innhold i ramme- tillatelsen. Så det er svak saksbehandling fra kommunen. Det er det ikke tvil om.
Fraværet av dokumentasjon gjør det også vanskelig for Forsvarsbygg å svare på hva som gikk galt i prosessen for over ti år siden, og hvorfor boksen for at dis- pensasjon ikke var relevant, ble krysset av.
– Vi finner ikke noen annen doku- mentasjon på hvorfor man satte dette, og hvorfor den vurderingen ble gjort. Er det direkte feil, en misforståelse, eller om dialogen ble tatt i andre møter der man ikke har skrevet referat? Vi har ikke klart å finne årsaken, sier Vigdis By Kampenes i Forsvarsbygg.
– Jeg kjenner ikke helt detaljene rundt Andøya og hvilke møter og konferanser som ble holdt den gangen. Men sånn som dokumentasjonen viser, så er det gjort feil her, føyer hun til.
Heller ikke entreprenøren som bygde kasernen, Sortland entreprenør, kan gi noe mer innsikt i saken. Daglig leder Andreas Einejord forteller at selskapet har gode rutiner og prosedyrer som skal sørge for at byggene er lovlige.
– Prosjektet er som sagt langt tilbake i tid, så konkret hva og hvilke vurderinger som ble gjort i dette prosjektet, er van- skelig for meg å kommentere, skriver Einejord i en e-post til Forsvarets forum.
– Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi i alle våre byggeprosjekter etter- streber å bygge etter gjeldende lover og forskrifter.
EN BESVÆRLIG MODUL
Kaserne-saken blir et læringsmoment for Forsvarsbygg, forteller Vigdis By Kam- penes. Kasernene skal bli en «case» der ansatte kan se hvilke feil som tidligere er begått, og konsekvensene av disse.
– Det at vi ikke hadde god nok doku- mentasjon, da vet man ikke helt hvorfor beslutningen er tatt, det er ikke trans- parens, og det er ikke etterprøvbart, sier Kampenes.
– Vi ønsker ikke å ha en sånn situasjon. Det er ikke god praksis i det hele tatt.
I motsetning til kasernen på Kolsås, der Forsvarsbygg må senke taket etter at den sto ferdig, blir konsekvensene tro- lig mindre omfattende på Bardufoss og Andøya. Her står byggene inne på For- svarets leirområder og langt fra nærmeste nabo – ikke ved et boligfelt, slik de gjør i Bærum.
Kommunene er likevel tydelige på at det er viktig at loven og prosedyrer føl- ges, og at de samme reglene skal gjelde for Forsvarsbygg som for privatpersoner. Selv om bruddene på høydebestemmelser på kasernene kanskje ikke virker sjenerende for naboer, har kommunene også en plikt til å følge opp saken og nøste opp i hvor det har gått galt.
– Prinsippet er veldig alvorlig. Og hvis det er slik at det er gjentagende, så øker alvorlighetsgraden, sier Per Åke Heimdal i Bardu kommune.
Petter Klingenberg i Målselv kom- mune peker også på at saken kan ha uheldige signaleffekter og at gjentagende feil kan bli enda mer problematiske over tid.
– Det vil jo kunne skape presedens i lokalsamfunnet hvis folk ser at Forsvars-
avgjøre skyld og gebyrer på Bardufoss, er situasjonen litt mindre komplisert på Andøya, drøyt 100 kilometer rett vest. Her er det nemlig Forsvarsbygg selv som hadde ansvar for å søke om rammetilla- telsen til kommunen. Men i likhet med i kasernene i Bardu og Målselv, mangler plantegningen av kasernen på Andøya flystasjonen også mål på høyde.
I søknaden om rammetillatelse, sendt i september 2009, har Forsvarsbygg også krysset av for «Ikke relevant» i feltet om dispensasjonssøknader er lagt ved søkna- den som vedlegg.
At den boksen er krysset av, er en åpen- bar feil. Det mener byggesaksbehandler Andreas Thanke i Andøy kommune.
– På Andøya er det ingen regule- ringsplan for området. Og da blir det jo selvfølgelig feil å krysse av på at dispen- sasjonsbehandling ikke er relevant, sier Thanke til Forsvarets forum.
Han legger imidlertid ikke skjul på at det også ble begått feil av kommunen. Blant annet mangler det dokumentasjon i byggesaken som gjør at det er vanskelig å se hvorfor beslutninger ble fattet da saken
4
3
9
FORSVARETS NYE KASERNER
12 6
ULOVLIGE
HVOR
1 Rusta leir på Bardufoss
2 Rusta leir på Bardufoss
3 Setermoen leir
4 Andøya flystasjon
KOMMUNE FERDIG
Målselv 2015 Målselv 2015 Bardu 2013 Andøy 2011
Bærum 2021
Evenes 2021 Færder 2012
Porsanger 2022 Sør-Varanger 2013 Ørland 2017 Ørland 2018
8
FEIL 5
Kolsås
HOVEDSAKEN | KASERNER







































   22   23   24   25   26