Page 32 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2021
P. 32

 32
                    Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentan- tene. Hvem har gjennomført før- stegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssek-
toren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?
HER ER NOEN AV FUNNENE:
❱ Minst 37 av stortingspolitikerne har vært i utenriks- og forsvarskomiteen.
❱ Minst 41 har gjennomført førstegangs- tjeneste. Alle vi har funnet, er menn.
❱ Tre har utenlandstjeneste.
❱ Fremskrittspartiet har størst andel per- soner med forsvarsbakgrunn.
❱ Snittalderen blant dem som har for- svarsbakgrunn, er høy (55). Og høyere enn blant stortingspolitikere forøvrig (46).
Forsvarets forum har gått flere runder med alle partiene. Det kan fortsatt være mangler, men våre funn gir en pekepinn på hvor mye forsvarsbakgrunn de ulike politikerne har.
At ingen av dagens kvinnelige stor- tingspolitikere har tjenestegjort i Forsva- ret, overrasker ikke forsker Kari Rønen Strand ved Forsvarets forskningsinsti- tutt. Hun jobber med personellstudier i Forsvaret og forklarer at de store kullene med kvinner som har gjennomført første-
gangstjeneste, først kom etter innføringen av allmenn verneplikt i 2015. I 2017 var det 23 prosent kvinner i førstegangstje- nesten. I 2021 er det 35.
– De kvinnene som har vært inne til førstegangstjeneste nå, er bare 20–25 år. Jeg tenker at det vil ta enda noen år før du vil se noen av disse blant de politikerne som er opptatt av forsvarspolitikk.
– Men kvinneandelen på Stortinget er 44 prosent?
– Ja, men økningen av kvinner i For- svaret er ganske moderat. Det er vel 13 prosent kvinner i Forsvaret nå, den var 8–10 prosent for 10–15 år tilbake. Så det har gått tregt oppover.
– Frp skiller seg ut som et forsvarsparti?
– Det er jo ikke sikkert at de kvinnene som gjennomfører førstegangstjeneste, er Frp-velgere.
– Hva betyr det å være i Forsvaret for forståelsen av Forsvaret og forsvarspolitikk? – Det er slutninger som er vanskelige
å trekke. Men det er jo sånn i den norske befolkningen at det er langt flere menn som har avtjent førstegangstjeneste, enn kvinner, hvis du ser på befolkningen generelt. Og før var det jo sånn at nesten alle menn gjennomførte førstegangstje- neste. Det er kanskje bare de siste 15–20 årene at det bildet har endret seg, at det også bare er en liten del av mennene som
er i førstegangstjeneste. Men når du er i det aldersspennet som du har her, fra 45 og oppover, så vil jeg tippe at det er flere menn enn kvinner som har et eller annet forhold til Forsvaret.
– Men er det bare menn som har peiling på forsvar?
– Den slutningen ville jeg ikke dratt. Å ha gjennomført førstegangstjenesten og ha peiling på forsvar tenker jeg kan være to forskjellige ting.
– Kan det å øke kvinneandelen i Forsvaret øke kvinners forståelse og forhold til Forsvaret generelt?
– For å øke forståelsen eller kjennska- pet til Forsvaret blant kvinner så tror jeg det har en betydning. Det ser vi når vi snakker med de vernepliktige: Hvor er det de får informasjon om Forsvaret fra? Og hva er det som påvirker valget deres om å avtjene førstegangstjenesten? Det handler ofte om at de kjenner noen. Og når flere jenter kjenner noen som har gjennomført, så spres det mer informasjon om hva For- svaret er, hva førstegangstjenesten, er og hvilke muligheter som ligger der.
For ordens skyld: Høyre-politiker Regina Alexandrova var del av utenriks- og forsvarskomiteen og satt på Stortinget i perioden 2013 til 2016. Hun er også major i Forsvaret.
åtte StortingsPolitikeres tanker om egen tjeneste – og forsvarets fremtid BLA OM
M
O
K
P
A
N
I
POLITIKK | KOMPANI STORTINGET
T
S
E
G
N
T
I
O
R
T























































   30   31   32   33   34