Page 54 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2022
P. 54

PORTRETTET
CARL MARTIN EGGESBØ
r det bare et TV-program, eller får vi faktisk gjen- nomgå på ekte?
Spørsmålet stiller skue- spiller Carl Martin Eggesbø da han blir spurt om å være med på sesong to av realityprogrammet Kom- pani Lauritzen. Eggesbø ville vite om det faktisk var så tøft som det så ut på TV. Og jo, det var det. Han takket ja og mener at det i ettertid kan- skje var enda hardere enn det
som vises på TV.
– Jeg elsket at det var tøft,
sier han.
– Det var en forutsetning for å være
med.
Eggesbø sto til slutt igjen som seson-
gens vinner.
nå folk skulle få se denne filmen, som et innblikk og en påminnelse i hva krig faktisk er, eller var det feil tidspunkt? De landet på det siste.
– I mars ble det for tett på. Noen ganger skal man se på Dagsrevyen i stedet for å gå på kino, sier Eggesbø.
Ny premieredato er 25. desember i år. Eggesbø synes det føles veldig riktig at filmen kommer nå.
– Det som skjedde i Narvik, er en vel- dig viktig del av vår krigshistorie. Og så er tematikken dessverre veldig aktuell akkurat nå.
Sommeren 2020 lar en fremmed mann seg provosere av skuespilleren på fest. De har kommet i snakk, mannen kjenner til Eggesbø fra før. Han vet at skuespilleren har østnorsk som sin egentlige dialekt, men nå sitter altså Eggesbø her og snak- ker nordnorsk uten å gjøre en mine av det. Mannen tror at Eggesbø kødder med ham. At han på en eller annen måte blir gjort
skulle sette meg inn i tiden, tankesettet, dialekten ... Den karakteren er på mange måter ganske langt unna den jeg er, sam- tidig som jeg måtte holde fast i det som faktisk var nært meg.
Gunnar Tofte er ingen spesialsoldat, forteller Eggesbø. Han har ingen spesielle forutsetninger som gjør ham spesielt rus- tet til å delta i kamphandlinger.
– Det er nok litt sånn som det ville vært hvis jeg skulle blitt kastet inn i samme situasjon som ham. Jeg prøvde å ha med meg det.
Han tror at nettopp dette er et viktig poeng med filmen.
– Dette var vanlige gutter fra alle mulige slags kår og med alle mulige slags bakgrunn.
Den kvinnelige hovedrollen i fil- men spilles av Kristine Hartgen, som er fra Tromsø. Det samme er regissør Erik Skjoldbjærg. Det hjalp da Eggesbø skulle få dialekten til å sitte.
  54 FORSVARETS FORUM
– Det fremstår kanskje litt eplekjekt å si det, men det kunne vært hakket tøffere hvis jeg skulle gått ordentlig i kjelleren.
– Jeg har også bodd i Tromsø selv, mens jeg spilte «Peer Gynt» mot nettopp Kristine Hartgen, så jeg hadde Tromsø-dialekten litt innabords.
Men han innrømmer at det å lære seg en ny dialekt, var veldig krevende. Og at det var grunnen til at han også snakket nordnorsk på privaten.
Selv mener den «Kampen om Narvik»-aktuelle skuespilleren at det særlig er én stor forskjell på å leke soldat på
TV og å spille soldat i storfilmen. – Det er mer som står på spill i filmopptaket. Det er en sann his- torie som skal formidles, sier han. – Og det gir en annen smak i munnen. Klokken er 09 en tors-
«Han ble veldig provosert. Jeg skjønner det litt. Dialekt er veldig nært»
dag, men fortsatt er det tidlig for skue- spiller Carl Martin Eggesbø. Han sitter på espressobaren Fuglen i Oslo sentrum. Fro- kosten er en stor blings og sort kaffe. Nå for tiden starter ikke arbeidsdagene hans før i 11-tiden. Det er da han møter opp på Det Norske Teatret for prøver til stykket «Berre verdas undergang», hvor han spil- ler hovedrollen. Premieren for «Kampen om Narvik» er blitt utsatt hele tre ganger. Filmen handler om det berømte slaget om Narvik i 1940, og Eggesbø har hovedrollen som den fiktive karakteren Gunnar Tofte, familiefaren som må gjøre seg til soldat og forsvare byen sin mot tyskerne.
De første to gangene ble premieren utsatt på grunn av pandemien. Den tredje premieredatoen var satt til 18. mars, tre uker etter at Russland gikk til krig mot nabolandet. Eggesbø forteller at det ble vurdert frem og tilbake: Var det nettopp
narr av. Men sannheten er at han var midt i innspillingsperioden av «Kampen om Narvik», hvor han skulle snakke nord- norsk.
– Han ble veldig provosert. Jeg skjøn- ner det litt. Dialekt er veldig nært, sier Eggesbø.
Når han forteller historien i dag, drøyt to år senere, ler han av hele greia. Av hvor- dan han gikk og snakket nordnorsk med alle han kjente, selv vennene sine fra hjembyen Oslo.
– Jeg bare insisterte på det, følte at dette måtte jeg gjøre. Jeg måtte få det inn i kroppen. Målet var at det skulle føles godt å snakke nordnorsk, sier han.
– At det skulle bli en del av meg. Han synes at der stort å få være med på å for- telle en slik historie.
– Som skuespiller var det en stor utfor- dring, en veldig vanskelig oppgave. Jeg
– Folk ble vant til det etter hvert, ler han.
– Og de fleste syntes bare det var artig. Han har sagt det hele livet, både til seg selv og foreldrene, at det er skuespiller han skal bli.
– Det er et kick, nesten som å hoppe i fallskjerm, å stå på en scene foran hundre- vis av mennesker du ikke kjenner.
Gjennombruddet sitt fikk han samti- dig som han begynte på Teaterhøgskolen i Oslo. I NRK-suksessen «Skam» spiller Eggesbø karakteren Eskild Tryggvason, den eksentriske og frittalende kompisen som av vennene blir sett på som en slags guru for all sin klokskap. Det ble laget fire sesonger av «Skam», som hadde premi- ere på NRK i 2015. Senere har det blant annet blitt laget en amerikansk versjon av serien.
– Det var veldig plutselig at jeg kom inn i det, begynner han.

























































   52   53   54   55   56