Page 36 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 36

dokument » beskyttelse til besvær
«Nøyaktig hvor de aktuelle vestene kom fra,
De gamle platene
Det er ikke bare på Haakonsvern at klistremer- kene utgjør et mysterium vel så mye som et svar. Vestene som vaktsoldater i Oslo har på avdelingens lagre, fikk de av FLO i slutten av oktober 2018. Forsvarets forum får bli med da Ramon Karadash og logistikkoffiser Fredrik Andreassen skal sjekke klistremerkene.
I et lite oppholdsrom legger de frem flere svarte tøyposer. Inni posene ligger vester i ulike kamuflasjefarger: Noen beige og noen grønne.
De drar hendene innimellom stoffet på vest- ene og åpner borrelåsene. På den første vesten er det ingen datostempling. Platen er fra 2007. I løpet av sine 13 år, har den ikke fått noe merke som tilsier at den har blitt sjekket. Heller ikke på den andre vesten er det noen datostemp- ling. Platen er fra 2013.
Og sånn fortsetter det. Av de til sammen fem vestene som sjekkes –- en tilfeldig stikkprøve – har ingen et klistremerke som viser sist de ble sjekket for sprekkdannelser eller andre vesent- lige skader.
Det kan bety to ting: Enten at de ble sendt fra FLO uten å ha vært brukt. Eller at de har vært
i bruk i andre avdelinger uten at de har blitt sendt på vedlikehold.
– Nøyaktig hvor de aktuelle vestene kom fra, kan vi ikke finne ut nå to år etter at de ble levert ut, skriver Hans Meisingset i en e-post.
På spørsmål om hvordan FLO forventer at kompaniet skal forholde seg til at flere av ves- tene ikke har et klistremerke, svarer Meisingset at det nå er avtalt et bytte av utleverte vester.
Kompaniet sier at vestene årlig har blitt sjek- ket for overfladiske skader, men at de ikke har vært sendt til Nordkisa. Som i Bergen er en av årsakene til dette at avdelingen er redd for ikke å få vestene tilbake når de leverer dem inn.
– Vi har også forstått det slik at materiellet bare skal sendes til FLO hvis vi ser defekter når vi gjennomfører førstelinjes vedlikehold her hos oss. Hvor ofte vestene skal leveres inn
de ble levert ut»
HANS MEISINGSET
utover dette, er meg bekjent ikke noe vi har blitt informert om, sier Andreassen.
Løsningen har blitt slik: Vestene som vakt- soldater i Oslo sentrum skal kunne kles opp med i en potensiell trusselsituasjon, har ligget på beredskap uten å ha vært tilstrekkelig sjek- ket for skader.
– Er du komfortabel med at soldatene dine bruker vester i forskjellige størrelser, som ikke har vært på person, og som ikke noen kan svare på om er sjekket?
– Jeg skjønner hvor du vil. Det er ikke ideelt slik som du beskriver det. Jeg er ikke hundre prosent komfortabel med det. Men opp mot dagens situasjon og det å ikke skulle ha noe som helst, så er det godt nok, sier Karadash.
To uker etter at Forsvarets forum gjennom- førte intervjuet med Vakt og sikring, opplyser kompaniledelsen at soldatene som har innrykk nå, får ut vester som del av sin PBU. I løpet av de to ukene har også FLO fått se påstandene kom- paniet har lagt frem, for samtidig imøtegåelse.
Dominoeffekten
For at det skal leveres ut nok skuddbeskyttende vester til norske soldater, og for at de som er
i omløp, skal sikre best mulig mot nettopp skudd, er det flere ledd som må jobbe sammen og fungere.
• Avdelingene må passe på vester de har i sin besittelse og gjennomføre førstelinjes- vedlikehold.
• Driftsenhetene må finansiere, prioritere
og bestille riktig utstyr i tråd med brukernes behov.
• FLO må levere ut utstyr etter leveranseavtale og besørge andrelinjes vedlikehold i egen regi ved avdeling eller på verksteder som Nordkisa.
• Verkstedet må gjennomføre vedlikehold når de blir bedt om det, som igjen er betinget av at de til enhver tid har tilgang på reserve- delene de trenger.
• Forsvarsmateriell som fagmyndighet skal sette kravene for hvordan materiellet skal brukes.
En svikt i et av disse leddene kan gi en dominoeffekt. Og det kan føre til at Forsvaret mangler vesentlig materiell som skal beskytte norske soldater hjemme og ute.
Denne fortellingen føyer seg også inn i en større utfordring som FLO har jobbet med å løse: mangelen på personlig bekledning og utrustning til norske soldater. Én av varene logistikkorganisasjonen har bestilt mer av,
som del av en rekke hasteinnkjøp, er vester med skuddsikring.
– Leveransesituasjonen for M07 har vært krevende, spesielt siden 2018. Få vester i omløp i forsyningssystemet gjør situasjonen utfor- drende med hensyn til leveranse og brukers opplevelse av tilgang på vester, skriver Hans Meisingset i en e-post.
– Anskaffelse av vester i 2020 er et grep for å forbedre forsyningssituasjonen for M07.
kan vi ikke finne ut nå to år etter at
 DETTE SIER FMA
Basert på historiene til kompaniene i Oslo og Bergen har Forsvarets forum rettet spørs- mål til Forsvarsmateriell FMA om hvorvidt rutinene for vedlikehold er kommunisert tydelig nok til brukerne.
– Krav og kompetanse til bruk og ved- likehold er etter FMA sin vurdering kjent for Forsvaret. Imidlertid kan det fremstå at det er ulik forståelse blant brukerne. Forsvaret og Forsvarsmateriell går nå sammen gjennom egne rutiner og vurderer tiltak for å sikre en felles forståelse av de krav som er stilt til bruk og vedlikehold, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Jannicke Hauan Strand i en e-post.
36 OKTOBER 2020 forsvaretsforum.no




























































   34   35   36   37   38