Page 34 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2021
P. 34

 34
 Planen er å stå på ski i alpinbakken før lunsj og gå langrenn senere på dagen. Men halv åtte på morgenen får jeg en telefon fra troppssjefen. Han forteller at det har gått et jordskred, og at innsatsstyrke Derby skal møte opp, sier Stian Chan.
– Det første jeg sier, er «kødder du?»
Ved siden av ham i senga ligger samboeren. Hun har sett nyhetene på mobilen og bekrefter at det har skjedd en naturkatastrofe i Gjerdrum.
– Jeg kontakter alle i staben og kaster meg i bilen. Da har det kanskje gått en halvtime fra jeg våknet, forteller Chan.
Til daglig er han driftssjef med ansvar for flere Burger King-restauranter. De siste dagene av julefe- rien skal tilbringes i leiligheten på Hafjell, høyt oppe i lia med utsikt over Gudbrandsdalen. På nyttårsaften har de invitert bekjente på middag. Den avtalen går i vasken. Istedenfor kjører Chan ned de bratte, svin- gete grusveiene mot E6.
Oppmøtestedet er på Lutvann. På vei til dit passe- rer han skredområdet og møter en jevn strøm ambu- lanser med blinkende blålys. Chan er blant de siste som ankommer leiren. Etter en time reiser de videre mot Gjerdrum.
– Vi er egentlig i beredskap året rundt. Selv om vi trener på skarpe oppdrag, kan vi bli kalt inn til hva som helst. Sist vi rykket ut på denne måten, var 22. juli i 2011.
– Er det noen likheter mellom oppdragene?
– Responstiden er den samme. I begge tilfellene fikk vi ansvar for å passe på områder og objekter. Forskjellen er selvfølgelig at 22. juli hadde vi skarpe skudd i magasinet, sier Chan.
Rundt klokken 13 er de på plass i Gjerdrum. Sol- datene passer på innfartsårene til Ask og oppretter veikontrollposter inn til skredområdet.
– Vi sperret også av et nytt område om lag to kilo- meter nord for det opprinnelige skredet. Det gjorde at busser ikke kunne passere. Like ved en av kontroll- postene sto en 17-åring ute i kulda med olabukse og tynne sko. Han ble satt av bussen og kom seg ikke videre før vi ga ham skyss.
– Hvordan føltes det å kunne bistå lokalbefolkningen?
– Jeg tror det hadde en beroligende effekt på de som bodde i området. Enkelte av soldatene lurte nok på hva vi gjorde så langt unna skredet. Men jeg forklarte at den jobben vi gjør, frigjør kapasitet. På denne måten kan redningsmannskapene fokusere fullt ut på å lokalisere de savnede, sier Chan.
Soldatene trodde hele tiden det var mulig å finne overlevende.
– Vi hadde en brannmann i avdelingen. Han for- talte at med tilgang på vann og varme kan en person overleve i dagevis. Han forklarte også hvordan kvikk- leire oppfører seg, og grunnen til at man ikke gikk rett inn og begynte å grave i massene.
Det hører med til Heimevernets egenart at uansett hvor de rykker ut, så er det noen som har tilknytning til området. Chan fikk en telefon fra en tidligere Der- by-soldat som bor i Gjerdrum. Han lurte på hvor trop- pen skulle sove, og om de trengte noe i nærheten.
– Etter kort tid ble det ordnet et hus på 300 kva- dratmeter som sto tomt i sentrum. Det sparte oss mye tid på kjøring til og fra leir.
På nyttårsaften kom de som eide huset, med en helstekt kalkun og tilbehør til soldatene.
– De beklaget at den ikke var helt varm, og at de ikke hadde fått til sausen. Vi svarte at det gikk helt fint, sier Stian Chan.
Selv skulle han vært på Hafjell, hvor han hadde påtatt seg ansvaret med å lage et festmåltid. Isteden- for måtte samboeren trå til, med noen instruksjoner via telefon. I Gjerdrum ble det en ganske annerledes markering.
– Lagene var stort sett ute på post. Vi kjøpte inn litt småsaker, som godteri og boller, som soldatene fikk med seg på vakt. Vi som satt i staben, skålte i et glass brus. Alle vil jo helst feire nyttår med sine nær- meste. Men man kom fort over den knekken, fordi det man gjorde, var så viktig.
– Hva kommer du til å huske best fra oppdraget?
– Det at alle møtte opp så raskt, spesielt i en peri- ode hvor det er høytid og mange er bortreist med familien. Men når bjella ringer, så stiller alle opp for å bidra.
Stian Chan (48)
OSLO
Stilling i HV: Troppssersjant Innsatsstyrke Derby
Sivil jobb: Driftssjef i Burger King
DOKUMENT | GJERDRUM






































































   32   33   34   35   36