Page 37 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2021
P. 37

 benytte seg av denne typen kapasiteter, sier Andre- assen, som har vært tilknyttet Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt i 13 år.
Som HV-soldat er han alltid klar for å rykke ut på kort varsel. Forrige gang det skjedde, var 22. juli 2011. Det var et helt annen type oppdrag, men det finnes likevel likhetstrekk.
– Den gangen var det også en stor operasjon som krevde koordinering mellom ulike etater. Forsvarets rolle var å levere trygghet til befolkningen. Det er særlig én episode jeg husker godt. Det var å stå på Løvebakken og se på soloppgangen med pistol og skarpe skudd i magasinet. Det var en absurd opple- velse, sier Andreassen.
Han forteller at pågangen fra mediene har vært mye større på Gjerdrum for Forsvarets del. Enkelte dager jobbet han opp mot 14 timer i døgnet. Da gjorde det godt å oppleve den enorme omsorgen fra lokalbefolkningen. Ute på vaktpostene kom de med
bålpanner og varm kaffe. Flere gatekjøkken ga bort mat til soldatene.
– Jeg har fått et stort hjerte for Gjerdrum. Jeg opp- levde det som fine folk som brukte tid og ressurser på at vi skulle ha det bra.
Det har gått flere uker siden aksjonen ble avslut- tet. Andreassen er tilbake i P4-studio omgitt av dataskjermer og mikrofoner. Men selv om hverdagen er tilbake, sitter fortsatt inntrykkene fra Gjerdrum igjen.
– Skredet rammet et lokalsamfunn med 6000 inn- byggere, så de fleste kjenner noen som ble påvirket. Nå er blålysene og oppmerksomheten fra mediene borte. Da blir ikke støtten fra resten av landet lenger så synlig.
– Men jeg opplevde Gjerdrum som et sted hvor folk er godt rustet til å ta vare på hverandre og bygge opp igjen lokalsamfunnet etter katastrofen. Det ten- ker jeg fortsatt på.
FORSVARETS FORUM 37

   35   36   37   38   39