Page 48 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2022
P. 48
48
ROLIG: En kvinne sjekker telefonen sin på metroen i Kiev. Innbyggerne i den ukrainske hovedstaden
tar styrkeopptrappingen langs grensen med fatning.
Kort tid etter at de traff hverandre, flyttet Valentina fra landsbyen Korzji utenfor Kiev for å bo sammen med sin nye kjæreste.
Parets nye liv skulle få en brå slutt. I juni 2014 nærmet krigen seg Debaltseve. De hørte lyden av artilleri i det fjerne nesten daglig.
– Krigen kom tettere på for hver dag, sier Vitalij.
Paret bestemte seg for å flytte til Valentinas hjemsted utenfor hovedstaden. De rakk å komme seg ut før det bru- tale slaget om Debaltseve jevnet mye av byen med jorden.
På TV-nyhetene så de kamper i gaten der de hadde bodd. Etter å ha møtt flyktninger som måtte rømme uten å få med seg noen av eiendelene, skjønte de at de var heldige.
I Korzji fikk paret hjelp av lokalbefolkningen til å etablere seg. For et år siden kjøpte de sitt eget hus. Paret har vært på besøk hos foreldrene til Vitalij, som fortsatt bor i Debaltseve. Byen er nå kontrollert av separatister.
De kom til en by ødelagt av krigen, og de følte seg ikke velkomne av lokalbefolkningen lenger.
– De sa til oss : «Ukraina vil ikke ha dere». Vi forsto at vi ikke kunne bo der mer, sier Vitalij.
Nå jobber Vitalij for organisasjonen Donbas SOS, som hjelper internt fordrevne fra krigsområdene. De fordrevne får lite hjelp fra staten og har ofte problemer med å få seg jobb og et sted å bo. Mange tar også kontakt med Donbas SOS for å få hjelp til å komme seg ut av områdene kontrollert av separatister.
– Internt fordrevne har ofte problemer med byråkratiet og ting som å få utbetalt pensjoner. Bare i dag har jeg fått flere hundre henvendelser, forteller Vitalij.
Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er 1,5 millioner mennesker i Ukraina internt fordrevne. De fleste av disse flyktet fra hjemmene sine i krigens første år.
Ikke alle trives etter å ha rømt fra krigen. Mange sliter med å få seg jobb og flytter derfor tilbake til de opprørskon- trollerte områdene. Men også der er jobbmarkedet dårlig. Broren til Vitalij måtte reise til Russland for å få arbeid.
Vitalij og broren er uenige i synet på konflikten, noe som