Page 92 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2022
P. 92

 92 FORSVARETS FORUM
«EU har selv beredt grunnen for å gjøre migrasjon til et våpen ved å demonstrere hvordan trusselen om migrantstrømmen kan bli brukt til å presse ut milliarder i bistand og politisk ettergivenhet.»
og jekket opp virksomheten. Siden de ble betalt på stedet helt eller delvis for tjenestene sine, typisk mellom 7000 og 15.000 dollar pr. person, brydde ikke disse smug- lerne seg om migrantene faktisk nådde Europa. De så simpelthen en forretningsmulighet og utnyt- tet den.
Hva fikk disse migrantene til å tro at de ville få innreisetil- latelse til Europa? Enten om de var på ekte flukt fra undertryk- kelse eller simpelthen på utkikk etter bedre livsbetingelser, hadde mange av dem planer om å søke asyl og sette sin lit til juridisk saks- behandling, spesielt i Tyskland, som prioriterer rettighetene til utsatte personer. Disse forhåpnin- gene ble også utnyttet av Minsk i et lærebokeksempel på «juridisk krigføring» – bruken av interna- sjonal lov som våpen – til punktet hvor hviterussiske tjenestemenn faktisk instruerte migranter om hvordan de kunne begrunne asyl- søknaden sin straks de befant seg på EU-grunn.
På ett nivå er denne fabrik- kerte krisen dermed et eksempel på den kyniske ondsinnetheten i Lukasjenkos regime idet den forsøker å straffe EU for støtten til den hviterussiske opposi- sjonsbevegelsen og ved å tvinge gjennom en anerkjennelse av regi- mets legitimitet. I dette konkrete tilfellet har strategien muligens
straffet seg. I midten av novem- ber sa den avtroppende tyske for- bundskansleren, Angela Merkel, ja til å snakke med Lukasjenko for å døyve krisen og markerte med det den første kontakten mellom ham og noe vestlig leder siden Hvite- russlands valg, som var preget av fusk. Men Hviterussland ser ikke ut til å ha skaffet seg strategiske fordeler. Selv Hviterusslands nære allierte, Russland, har i økende grad ergret seg over Lukasjenkos uberegnelighet. Den russiske presidenten, Vladmimir Putin, har oppfordret ham offentlig om gå i dialog med opposisjonen, og russiske tjenestemenn diskuterer seg i mellom hvordan bli kvitt ham Lukasjenko.
FREMTIDENS GRENSESTRIDER
Likevel bør hendelsene ved den polske grensen være til advar- sel for Europa. Denne taktikken avsluttes neppe med Hviteruss- land, selv om få myndigheter er tilbøyelige til å ta den i bruk så skamløst i nærmeste fremtid. EU har selv beredt grunnen for å gjøre migrasjon til et våpen ved å demonstrere hvordan trusselen om migrantstrømmen kan bli brukt til å presse ut milliarder i bistand og politisk ettergivenhet. Og idet mange europeiske land strever med populistbevegelser som mobiliserer på et innvandrer- kritisk følelsesregister, er det lite
sannsynlig at presset på lederne deres om å betale autoritære sta- ter for å holde migrantstrømmen på et håndterbart nivå forsvinner.
EU virker også mer og mer vil- lig til å la eksterne land ta seg av drittarbeidet med migrasjon og risikerer underveis i prosessen å miste verdiene som vestlige sam- funn liksom skal hegne om. Selv om oppførselen til polske myndig- heter muligens nådde avistitlene med størst tyngde, har likevel out- sourcingen av migrantkontrollen i Nord-Afrika ofte innebåret å se gjennom fingrene med overbefol- kede interneringsleirer, høye døds- tall til havs, autoritære stater og endemisk korrupsjon.
Lærdommen etter Minsks kyniske spill er at idet en konflikt forlater slagmarken og forflytter seg inn i alle andre aspekter av livet, har migrasjon blitt enda et våpen i et arsenal som strekker seg fra strategisk desinformasjon og villet bruk av investeringer for å øke politisk press til å kontrollere tilgang på vann eller elektrisitet. Lukasjenko er på mange måter en veldig gammeldags diktator, men migrantkrigen hans er et forvarsel om det som følger.
© 2021 Council on Foreign Rela- tions, utgiver av Foreign Affairs. Alle rettigheter forbeholdt. Distribuert av Tribune Content Agency. Teksten er oversatt av Sian O'Hara.























































































   90   91   92   93   94