Page 54 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 54

 HOVEDSAKEN | KRIGEN I UKRAINA
54
VÅKNE BLIKK: Cæsar og Tikhi er russiske statsborgere som har meldt seg frivillig til å kjempe for Ukraina. Ingen av dem kan si sitt fulle navn, av frykt for represalier til familie som er igjen i Russland.
Jeg har skutt 14 russere, og den jobben har jeg gjort med glede, sier den russiske soldaten
som sitter foran oss i vannpi- pebaren i Kramatorsk.
Han er med i Legionen Frihet for Russland, en avdeling med russiske soldater i den ukrainske hæren. Utenfor barens tykke murvegger durer flyalarmen, slik den gjør daglig her ved front- linjebyene i Øst-Ukraina.
Innbyggerne har lært seg å leve som vanlig. De fortsetter å vandre gatelangs, jobber i kafe- ene eller gjør sin daglige dont, selv om en rakett når som helst kan slå ned i bygningen. Denne morgenen i starten av januar slår en rakett ned i et boligområde i Kramatorsk. Ingen sivile ble skadet denne gangen, men ved frontlinjen blir flere hundre soldater drept hver eneste dag. Det siste halve året har de tøffeste kampene vært i Bakhmut og Soledar, en times kjøring fra der vi befinner oss.
– Jeg drepte tolv av russerne, og to av dem ble bare såret, sier soldaten som kaller seg Cæsar.
– Hvorfor er det en glede?
– Fordi jeg er kristen. Og fordi jeg er en russer og ikke en sovjetrusser. Jeg er en del av en radikal opposisjon i Russland som tror at man bare kan velte regjeringen med våpen, sier han.
– Hvor mange er dere i legionen?
– Vi er rundt 200 russere. Og hver dag blir vi flere.
Propaganda-kanalene i Russland mener at det hele bare er et mediestunt, mens det ukrainske forsvarsdepartementet har bekreftet at det er 200 russere i avdelingen.
Det har ikke vært mulig for Forsvarets forum å verifisere antallet med egne undersøkelser. Av sikkerhetsårsaker får vi ikke være med til basen i Bakhmut. Det er også bare to av soldatene som kan vise ansiktet sitt, og dette er de samme to soldatene som er intervjuet av andre internasjo- nale medier.
 Legionen begrunner det med at det er farlig
   52   53   54   55   56