Page 98 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 98

FRILUFTSLIV / UTSTYR FUELBRENNER
   RIKTIG TYPE FUEL: Det er viktig å bruke en fuelbrenner. Gassbrennere som man normalt bruker sommerstid, inneholder mye butan, ofte kombinert med propan og isobutan. På grunn av at kokepunktet til de ulike gassene er under -0,5 grader celsius, må trykket inni gassboksen være høyere en lufttrykket utenfor. Det krever at temperaturen er høyere
enn gassens kokepunkt når den skal brukes, som også forklarer grunnen til at det ikke er fordelaktig å bruke vinterstid.
Derimot er en brenner som brenner på renset bensin, ofte kalt fuel, et sikkert alternativ. Disse er enkle i bruk men krever at man kjenner utstyret og har testet det flere ganger før man legger ut på tur. MSR og Primus har flere gode varianter.
STABILT UNDERLAG: En tynn treplate eller fjøl på 30x30 cm er fornuftig som underlag til brenneren så den ikke forsvinner ned i snøen ved bruk. Bruk en plate av typen kryssfinér, spon, skjærefjøl eller en avkapp. Det viktigste er at plata er stabil, tåler å bli pakket i pulk/sekk og ikke er unødig tung. Tykkelse opp til 1 cm holder. Det er også kjekt om plata er stor nok til at både ha plass til brenneren og fuelflasken og i tillegg litt plass til å sette fra seg den varme kjelen med kokende vann.
 SLIK BRUKER DU DEN: En fuelbrenner fungerer annerledes enn en gassbrenner. For å oppnå riktig varme for at brenneren brenner fuelen rent, må den forvarmes. Som oftest gjøres dette ved å åpne tilførselen av fuel for så å følge nøye med og skru av tilførselen når man ser at det kommer fuel ut av brenneren. Jeg lar oftest det komme fuel ut i 1–2 sekunder før jeg lukker tilførselen. Fuelen som da er rent ut, antennes, og det vil komme en gul flamme. Flammen kan bli høy, avhengig av mengde fuel
som er rent ut i brenneren, så det er alltid lurt å foreta forvarmingen utenfor teltet.
Når mesteparten av fuelen er brent opp, minker den gule flammen, og man kan oppleve at lyden endrer seg og den blå flammen slik man kjenner den fra en gassbrenner oppstår. Når dette skjer, har brenneren oppnådd rett temperatur til å ta i mot mer fuel. Vri om tilgangen til brenneren slik at den brenner jevnt og ved ønsket styrke, og den er klar til bruk.
98 FORSVARETS FORUM


























































































   96   97   98   99   100