Page 23 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2021
P. 23

 REST: Grunnmuren til det gamle skolebygget er det eneste som står igjen av Haugnes, bygda som forsvant på 60- og 70-tallet. I mange år brukte Forsvaret bygget til å trene røykdykkere.
•
• •
•
•
•
I 1951 la Nato frem ønsket om en militær flystasjon på Andøya. Året etter startet byggingen. I 1957 ble flystasjonen åpnet.
I dag opererer fem P3 Orion patruljefly herfra.
133 Luftving består av fire avdelinger: 333 skvadron, Vedlikehold, Base og Stab.
Flystasjonen har tre hovedoppdrag: drifte Andøya Flystasjon
for militær og sivil bruk, levere MPA- kapasitet (gjennom operative tokt, trening og utdanning) og ha driftsansvar for Jan Mayen flyplass.
Flystasjonen består av 210 årsverk. I tillegg kommer cirka 60 vernepliktige. Totalt er det cirka 400 personer innenfor gjerdet på flystasjonen.
Brann-, rednings-
og plasstjenesten består av omtrent 50 personer.
– Hvis ikke du blåser vekk, da, sier Jo Skei.
– Da jeg flyttet hit i 2018, var jeg fast bestemt på å klare meg uten bil. Jeg hadde jo elsykkel. Det tok ikke lang tid før jeg kjøpte bil.
Langs stranda ved basen kan du finne otere og sel. En ansatt sier at han så hval i morges. Og over oss svever ørn. I tillegg er det masse fugl. På rullebanen henger høyttalere som spiller lyder av rovfugl, for å holde måker og andre mindre fugler unna. Og før fly lander, inspiserer brann- rednings- og plasstjenesten rullebanen. Enkelte ganger må de skyte i lufta for å skremme.
På øvingsfeltet ved flystripa er bran-
nene i motorene slukket. To personer var savnet. Hvor er de? Røykdykkere klatrer inn over vingen – gjennom nødutgangen. Inni flyet er det tent på paller og halm. Det gir en hvit røyk som er vanskelig å se gjennom. Men det er ingen personer der.
– Personene hoppet ut at flyet. Er plukket opp av Kystvakten, blir det sagt på sambandet.
Soldatene og brannmennene slukker, tømmer vann og skum og rydder.
Sola er borte, et grått teppe har lagt seg over Andsfjorden, og det blåser både i vest, fra Norskehavet – og i øst, mot fastlandet. Flate Andenes har rett og slett gjennom- trekk – og ikke bare på personellsida.
ANDØYA
82
ANDENES
ANDØYA LUFTHAVN
HARSTAD NARVIK
AND­ FJORDEN
ANDØYA FLYSTASJON
FORSVARETS FORUM 23

   21   22   23   24   25