Page 26 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2021
P. 26

                 26
 JEG VET
HVOR IRAK
Over senga henger et verdenskart. Jenny (7) lar fingeren lar Hfingeren gli over landene i Midtøsten, før den stopper opp.
er bodde pappa da han var bortreist, – Det sto Forsvaret på genseren tidligere, men sier hun. jeg har kost så mye med apekatten at skriften har – Han hjalp de som bor der, med å blitt borte. Jeg er så glad i ham at da mamma vas- beskytte landet sitt. ket apen, satt jeg foran vaskemaskinen og gråt,
Hun og lillesøsteren Ella (3) er to sier Jenny.
av Forsvarets hjemmehelter. Rundt – Hun har blitt veldig knyttet til apen. Den
halsen bærer de det synlige beviset i form av er med overalt, sier major Eirik.
   en gullfarget medalje. Det er nemlig ikke bare hardbarkede soldater som får anerkjennelse etter endt oppdrag.
– En hjemmehelt er en som klarer seg selv. Jeg måtte gå frem sammen med Ella for å få medaljen. Det var litt skummelt, men mest gøy, forteller hun.
På barnerommet et sted på Østlandet bugner det av leker og kosedyr. Det er likevel en liten apekatt som har fått hedersplassen i senga. Den er lik maskoten Helmer som ble med til Irak.
I starten av 2020 reiste han til Irak, hvor han jobbet som operasjonsoffiser. De som ble igjen hjemme, var kona Karoline og to små barn. Oppkjøringen til oppdraget ble en tøff opplevelse. Bare noen uker før avreise ble leiren hvor de norske soldatene skulle bo, angrepet av ballistiske missiler. Ingen ble drept, men over hundre amerikanske solda- ter ble skadet.
– Da ble jeg redd. Det var belastende å følge med på nyheter fra Irak. Man får en vekker med
DOKUMENT | HJEMMEFRONTEN

   24   25   26   27   28