Page 46 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2021
P. 46

         46
 EKSPLOSJONER: Vi kjente trykkbølgene inne i de pansrede kjøretøyene, sier Einar Aarbogh, som var norsk styrkesjef.
et er en stjerneklar natt i ørkenen. På et platå utenfor Ain al Assad står et stort antall pansrede kjø- retøy. På innsiden sitter om lag 70 norske soldater. De tilhører koalisjo- nen som skal bistå irakiske sikkerhets- styrker i kampen mot terrorgruppen IS.
Men denne gan- gen kommer trusselen fra en annen kant. Fra nabolandet i øst avfyrer Irans revolusjonsgarde en rekke ballistiske missiler. Våpnene er av typen Qaim 1, de er på størrelse med en buss og bærer et stridshode med opptil 750 kilo spreng-
stoff.
Rundt klokken halv to denne natten – 8.
januar 2020 – starter missilregnet over lei-
ren som huser 2000 amerikanere i tillegg til andre allierte soldater. Blant dem er nordmennene. For bare noen dager siden var flere av dem hjemme på juleperm. Nå sitter de bak skuddsikre glass, noen med øynene rettet mot leiren de forlot bare noen timer tidligere.
– Den beste måten å beskrive det på, er som enorme stjerneskudd på nattehim- melen. Vi så flammer fra rakettmotorene og deretter stridshodene som stupte mot leiren, forteller oberstløytnant Einar Aar- bogh.
– Vi både kjente, luktet og så eksplo- sjonene.
Aarbogh var sjef for de norske soldatene som opplevde det mest konsentrerte mis- silangrepet som er gjennomført mot en vestlig styrke i moderne tid. Han antar at soldatene befinner seg 4–5 kilometer unna nedslagene. Likevel er eksplosjo- nene så kraftige at bakken rister, og sol- datene kjenner trykkbølgen inne i de pansrede kjøretøyene.
– ET MIRAKEL
AVFYRING: Et ballistisk missil avfyres fra Iran mot Ain al Assad-basen.
 28. februar i år frigjorde det amerikanske forsvaret en dronevideo som viser angre- pet. På bildene ser man missiler som kom- mer dalende fra himmelen og eksploderer inne på basen. Fra høyt oppe i lufta ser det ikke så dramatisk ut. Situasjonen for dem som opplevde angrepet på bakken, var en helt annen.
– De traff områder hvor det normalt ville vært veldig mye personell. Missilene veide flere tonn. Foruten selve stridshodet var det også store mengder drivstoff som gikk i luften. Det var enormt mye energi som ble utløst, sier Aarbogh.
Totalt elleve missiler traff Ain al Assad. Aarbogh har snakket med personell som befant seg i basen under angrepet. De beskriver sjokkeffekten av missilene som det verste de noen gang har opplevd.
– Og dette er folk som har flere deploy- eringer bak seg og har deltatt i krig både i Irak og Afghanistan.
Det har blitt kalt et mirakel at ingen i
 AKTUELT | MISSILANGREP I IRAK
   44   45   46   47   48