Page 32 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2023
P. 32

 HOVEDSAKEN | FORSVARETS SPEILBILDE
32
 befalet bruker for å irettesette soldatene, skriver Tord Eriksen i Vernepliktsrådet og viser til riste-scenen.
– Relasjonene mellom soldatene, hvor- dan reisen fra å være totalt ukjente til å måtte bo sammen, blir fremstilt godt, og soldatene kjenner seg godt igjen i hvordan det er, skriver Eriksen.
At befalet henger ut enkeltsoldater, skjer flere ganger gjennom serien. Enten ved at deres feil påpekes foran andre, eller at de må unnskylde egne ugjerninger i plenum.
– Man skal ikke bli utsatt for utilbørlig opptreden eller bli kommentert for sine egenskaper fremfor hele troppen, det er pr. definisjon trakassering. Derfor burde en del ting vært gjort annerledes på en mer moderne måte, sier hovedverneom- bud Hansen.
Et av tilfellene skjer etter at to beru- sede soldater kverulerer med inspiserende befal (IB) om at de kan være sammen til ro-signalet klokken 23.00. Senere i serien går de to soldatene til befalet og ber om unnskyldning. Deretter drar de på jule- perm og legger hendelsen bak seg. Likevel blir de brukt som eksempler på oppstil- ling etter nyttår hvor befalet roper dem frem for så å si «grunnen til at vi tar dette i fellesskap nå er fordi dere skal lære av hverandres feil».
– Det var veldig kjipt, for det vi gjorde, var ikke ille. Det var en ganske streng straff i forhold til det vi hadde gjort, for- teller en av soldatene, Chris Larsen, til Forsvarets forum i etterkant. I episoden sier han: «Jeg hadde vondt i magen. Det var flaut å stå der. Jeg var jævlig redd.»
For noen av medsoldatene er det ikke noe særlig å være vitne til at enkeltperso- ner får kjeft foran alle.
En av dem sier: «Det knyter seg litt i magen når noen får kjeft foran alle og de ikke kan forsvare seg selv. For det er en sånn situasjon hvor du bare skal ta imot og føle deg dum. Her skal du opp og fram som en liten gapestokk».
Soldatenes tillitsvalgte vil nå ha slutt på at vernepliktige hentes frem foran medsoldater og ansatte, går det frem av sakspapirene til Tillitsvalgtordningens landsmøte i april. «Offentlig avstraffelse har vært avskaffet i det sivile lovverket i mange år. TVO mener det er feil at kollek- tiv lærdom skal gå ut over den enkelte slik som under offentlig refselse, og mener at slike virkemidler tilhører fortiden», står det. Soldatene påpeker også at de ansatte ikke blir refset foran et publikum på samme måte, men får konsekvensen i enerom.
– Vi i TVO opplever at offentlig refs
bidrar til å fremme et verdigrunnlag som strider imot en av våre kjerneverdier, nem- lig respekt. Forsvaret har nå en grundig intern gjennomgang av egen kultur som følge av forholdene som er blitt avdekket i mediene. Vi i TVO mener en ny debatt om offentlig refselse er en naturlig del av denne opprydningen, sier landstillitsvalgt Karen Seierstad.
Seierstad i TVO opplyser at det under Landsstyremøtet ble flertall for en omfor- mulert versjon av det opprinnelige forslaget, nemlig «Landsstyret for tillits- valgtordningen i Forsvaret mener at det skal utarbeides retningslinjer for bruk av offentlig refselse».
Troppssjef Tidemann mener derimot at det kan være en arena for læring. Han peker på et annet eksempel fra serien, der to soldater som har tatt tjuvperm, må lese opp en skriftlig unnskyldning foran hele eskadronen.
– Det er en helt legitim form. Hensik- ten der, slik jeg leser det, er å få soldatene til å tenke over det de har gjort. Jeg er vel- dig fan av skriftlig refleksjon. Det å tvinge noen til å skrive ned en unnskyldning, det tvinger dem til å reflektere over det de har gjort, konsekvensene av det, og hva de kan lære av det, sier Tidemann.
Det er ikke farlig å ha det ubehagelig, sier troppssjefen.
– Det er det vi trener på, fysisk og psykisk ubehag. Når man er i en strids- situasjon, er det ikke gitt at man har det behagelig. Derfor er det viktig å kjenne på det som er usikkert og skummelt.
Debatten om holdninger og ledelse i møte med ungdommene som gjennomfø- rer verneplikt i Norge, har gått i takt med at episodene har kommet ut. Sjefssersjant Rune Wenneberg er forsvarssjefens høyre hånd og den som har det øverste ansvaret for kulturen i Forsvaret. Han sier at disku- sjonene har dreid seg om lokale pedago- giske metoder i Forsvaret i dag, og om at unødvendig stress, kjefting og kollektiv avstraffelse er ledelsesmetoder som de har sluttet med.
Sjefssersjant Kristian Simonsen har det samme kulturansvaret i Hæren. Han sier at selv om han mener det overord- nede inntrykket av Forsvaret i serien er veldig godt, er det ting som må tas tak i og korrigeres. Han vil ikke svare direkte på om oppførselen fra befalets side i serien er akseptabel.
– Jeg kommer ikke til å svare på om det er akseptabelt eller ikke. Det er ikke det som er poenget for meg. Det vi gjør, er at vi følger opp og bruker disse episodene som en mulighet til å se inn i oss selv og raskt komme til en bedre effekt.














































































   30   31   32   33   34