Page 42 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2023
P. 42
PORTRETTET
THOMAS NORMAN HANSEN
som er forventet atferd av både personell og vernepliktige.
– De vernepliktige trenger et mye klarere skille. Når de kler på seg uniformen, så skal det bety noe. Du må kle av deg russedressen, og så må du inn i uniformen. Alle de vernepliktige er våre fremtidige kol- leger. Det er faktisk en kjempefordel for oss at vi har så stor turnover, for da er det mye lettere å jobbe med kultur, mye lettere å endre kultur.
– Men er det like lett å skape endring hos dem som har vært i Forsvaret i 30 år?
– Der er problemet.
Svaret kommer umiddelbart.
– Det tar nok litt len- gre tid der.
I mars kunne Aften-
posten avsløre at det
har kommet flere vars-
ler mot nestkomman-
derende i Forsvaret,
viseadmiral Elisabeth
Natvig. Flere kilder
avisen snakket med,
hevdet at Natvigs opp-
førsel skaper frykt og skal være preget av hersketeknikker. Natvig er sjef i Forsvars- staben og stedfortrederen til forsvarssje- fen. En av oppgavene til Natvig er å følge opp varslingssaker. Etter sakene i Aften- posten har forsvarssjefen selv sagt at han har tillit til Natvig.
Forsvarets forum har rettet en fore- spørsel til Natvig via Forsvarets kom- munikasjonsenhet og spurt om hun vil imøtegå opplysningene som fremkom i Aftenposten.
«Sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Nat- vig benytter ikke muligheten til å gi en kommentar», svarer kommunikasjonsen- heten på e-post.
Hansen vil heller ikke kommentere varslene om Natvig konkret, men sier gjerne noe på generelt grunnlag.
– Hvis vi har ledere som har den typen
endres bare fordi det kommer en ny sjef – eller et presseoppslag.
– Det er den samme rettssikkerheten som gjelder for alle folk i Norge. Kommer det en ny regjering, er det de samme, gamle lovene som gjelder.
– Det er vel fortsatt personer i Forsvaret som har gjort seg skyldig i trakassering, som dere ikke har kunne sparke? Er dere trygge på fortsatt å ha dem der?
– Vi må ha evne til å se at folk kan forandre seg. Hvis folk har sonet straffen sin, må de få sjansen til å gå videre.
– Men hvis de ikke har fått noen straff?
– For oss som system må vi bruke de reglene som gjelder til enhver tid. Fikk de en iretteset- telse eller refs, må vi ha evne til å se at det var det som var konsekven- sen som gjaldt da, og gå videre. Så må vi sette nye standarder hvis vi ønsker å stramme det til. Og det ønsker vi.
At Forsvaret skal bli et sted hvor det aldri skjer trakassering eller overgrep, har Hansen ingen tro på. Så lenge det er snakk om mennesker, vil slike tilfeller forekomme.
– Men vi vil ha minst mulig av det og god håndtering hvis det skjer.
Én ting er Hansen klar på: Han skal bli hørt. Og han skal være fornøyd med inn- satsen som legges ned for å få bukt med det han mener er en ukultur. Han er villig til å gå langt for å vise hvor alvorlig han mener det.
Han lener seg frem over kafébordet, folder hendene foran seg på bordplaten.
– Jeg er ikke her for å bli populær hos flest mulig, og jeg har makt til å stenge Forsvaret, sier Hansen.
– Hvis det er fare for folks liv eller helse.
«Jeg har vokst opp på et avsides-liggende bruk. Da blir du ikke bygutt.»
lederstil, må vi gjøre noe med det. Vi må først prøve å korrigere dem, og hvis ikke det går, må vi vurdere om de kan fortsette å være leder. Det påvirker arbeidsmiljøet veldig negativt.
Han vet at samfunnet mener at For- svaret er dårlig på konsekvens. At den som gjør seg skyldig i trakassering eller mobbing, får fortsette i Forsvaret, tilsy- nelatende uten så mange riper i lakken.
– Vi har en del forvaltningsregler som det tar lang tid å endre på. Reglene er ikke rigget for det som forsvarssjefen vil. Reglene hjelper ham ikke pr. i dag. Vi har ikke regler som gjør det enkelt å si opp ansatte, degradere folk, ta folk ut av stilling. Forvaltningsreglene henger ikke med.
Det er forsåvidt et sikkerhetstegn, understreker han. Reglene kan ikke
42