Page 40 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 40

 HOVEDSAKEN | VARSLING
40
«Når en sak er henlagt, er det en like stor påkjenning
for den anklagede som den fornærmede.» ANKLAGET MANN
ikke igjen i varslet.
– Alle kan slenge ut et varsel. Jeg har
gitt min kontradiksjon til min nærmeste sjef, sier vedkommende.
Likestillings- og diskrimineringsom- budet har tidligere trukket frem tradisjo- nell mannskultur, uklare grenser mellom jobb og privatliv, arbeid i pressede situ- asjoner og hierarkisk ordrekultur som risikofaktorer som gjør Forsvaret til en sårbar arbeidsplass når det gjelder seksu- ell trakassering.
– Problemet er at man kan miste det moralske kompasset sitt dersom det er en aksept for en bestemt måte å snakke på eller å oppføre seg på på arbeidsplassen, sier hun.
– Og man lever i en boble, så selv om sivilsamfunnet sier at «sånn er det», så kan enkelte argumentere med at «ja, men vi er Forsvaret. Her er det sånn».
BRUKER EGNE ERFARINGER
– Jeg tenkte lenge at overgrep og voldtekt handlet om vold, forklarer kaptein Ingrid Nordbach.
– Så i flere år benektet jeg det som hadde skjedd, men etter hvert som jeg bearbeidet opplevelsene gjennom terapi, så forsto jeg alvoret i det jeg hadde opp- levd.
Da Ingrid Nordbach sluttet i jobben sin i Forsvaret i 2015, hadde hun lagt bak seg ni år som blant annet lagfører, stasjons- befal, nestkommanderende på tropp og troppssjef i forskjellige avdelinger i Hæren.
I løpet av sin tid i grønn uniform skal hun ha blitt utsatt for flere tilfeller av overgrep og voldtekt. Det tok flere år før hun valgte å varsle om det.
– Jeg bar på skyld, skam og ansvar lenge før jeg etter hvert klarte å plassere det der det hører hjemme.
Nordbachs varsel var adressert til for- svarssjef Eirik Kristoffersen og ble sendt via varslingskanalen. 12 timer senere ble
hun oppringt av forsvarssjefens intern- revisjon.
– Da fikk jeg full støtte og åpen tilgang 24/7 til å ringe hvis det skulle være noe. Jeg fikk også tilbud om psykolog og advo- kat, som jeg benyttet meg av. De ivaretok meg på en utrolig fin måte.
Nordbach anmeldte også tre forhold til politiet etter oppfordring fra FSJ IR. Alle tre er henlagt. De tre som ble varslet mot og anmeldt, jobber fremdeles i Forsvaret.
Forsvarets forum har kontaktet de tre det er varslet mot. Den ene har ikke besvart våre henvendelser. Den andre ønsker ikke å uttale seg i saken, men uttrykker overfor Forsvarets forum at han ikke er enig i anklagene. Den tredje uttaler følgende:
– Det er ryddig at Forsvarets forum tar kontakt med den anklagede part, og lar vedkommende komme til orde. Ofte er det den fornærmede som får komme til orde, uavhengig av om saken er henlagt eller ikke. Når en sak er henlagt, er det en like stor påkjenning for den anklagede som den fornærmede.
Han understreker at saken er henlagt og at har lagt den bak seg.
– Jeg kjenner med ikke igjen i beskyld- ningene. Jeg tar avstand fra mobbing og trakassering. For meg handler det om sam- tykke, og det er en linje jeg aldri vil krysse.
Etter syv år som sivil, en utdanning innenfor folkehelse og arbeid innenfor recovery og akuttpsykiatrien er hun i dag tilbake i grønn uniform. Hun jobber som instruktør i taktikk og som lederutvikler i Heimevernets mentorprogram.
På den måten bruker hun person- lige erfaringer til å bidra i utviklingen av militære ledere. Målet med mentor- programmet er å gjøre områdesjefene I
Heimevernet til bedre ledere. Program- met inkluderer blant annet verdibasert ledelse, krisebasert ledelse og et fremtids- rettet operativt fokus, i tillegg til å lære å identifisere og respektere andres og egne grenser.
– Jeg bruker personlige erfaringer i jobben i veldig stor grad. Det kommer jeg ikke unna.
Hun bruker de anledningene hun har til å bidra til forebygging av MOST
– Og i aller høyeste grad som men- neske i relasjon til dem jeg jobber sammen med, sier Nordbach.
Folk betror seg ofte til henne, fordi de kjenner hennes historie og standpunkt. Mange deler sine egne erfaringer.
– Jeg har håndtert mine saker og er på mange måter ferdig med dem.
– Jeg gikk inn i det med en plan og sørget for å omgi meg med mennesker som var i posisjon til å støtte meg. Fag- personer, men også venner og familie. Jeg forsto at dette ville koste, og at jeg ikke kunne løse dette alene.
Fortsatt diskuterer hun mobbing, over- grep og voldtekt på daglig basis.
– Vi kan ikke forvente at en 19-åring som er utsatt for MOST skal se hvilke grep som må fattes i en sånn situasjon. Vi tren- ger et system som tilbyr den støtten og oppfølgingen vedkommende trenger.
Forebygging av MOST på område- sjefsnivå vil ifølge Norbach kunne ha positive ringvirkninger i områdestruk- turen.
– Bevissthet rundt eget lederskap er avgjørende for å kunne utvikle seg, for- klarer hun."
– Hvis vi ikke kan lære av andres eller egne feil, så stagnerer vi.
FORSVARSSJEF EIRIK KRISTOFFERSEN SVARER – BLA OM




























































   38   39   40   41   42