Page 44 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 44

 HOVEDSAKEN | VARSLING
44
«Det er vanskelig for meg som sjef for cirka 26 000 ansatte og vernepliktige å kommentere i detalj på hvordan alle enkeltsaker løses av lokale sjefer.»
– Hva er årsaken til det?
– Forsvaret og den ansatte kan komme frem til en såkalt minnelig ordning. Par- tene kommer til enighet før Forsvaret star- ter en prosess med suspensjon, oppsigelse eller avskjed. Det er en løsning som kan benyttes når begge parter ser seg tjent med det. Hvis man ikke kommer til en minnelig ordning, vil Forsvaret starte en formell prosess.
Hovedverneombud i Hæren, Thomas Normann Hansen, sier til Forsvarets forum at han opplever at det er liten takhøyde for å snakke om kultur.
– Hva tenker forsvarssjefen om å arbeide med kulturen i Forsvaret?
– Jeg opplever at det er takhøyde for å snakke om kultur i Forsvaret. Det er vi som er her nå ,som kan gjøre Forsvaret til en litt bedre arbeidsplass for hver dag vi går på jobb. Det forsøker jeg å gjøre, og det har jeg stor tro på at våre ansatte også gjør og bidrar til.
I saken sier varsleren Jenny blant annet at forsvarssjefen dytter dyktige ansatte foran seg i et forsøk på å benekte at det fin- nes en ukultur i Forsvaret, og at han burde vise takknemlighet overfor varslerne.
– Hva tenker forsvarssjefen om Jennys uttalelser?
– Jeg er takknemlig for at Jenny og andre sier ifra og varsler om forhold som er ugreie, det har jeg vært tydelig på også tidligere. Jeg forsøker ikke å dytte dyktige ansatte foran meg når jeg ikke bruker begrepet ukultur. Men som jeg sa i et innlegg i Forsvarets forum, mener jeg
det begrepet stempler alle ansatte i hele Forsvaret, og det mener jeg ikke er riktig. Det jeg sa var: «Jeg har ikke brukt ordet ukultur om hvordan vi har det i Forsvaret. Ukultur stempler hele Forsvaret og er ikke noe alle de som hver dag løser oppdrag og tar vare på hverandre fortjener. De som mobber og trakasserer, er enkeltmennes-
ker, med ulike stillinger.
Jeg vil heller beskrive mobbing og tra-
kassering som ugress som må lukes hver eneste dag.»
Vi har en sterk kultur for å løse opp- drag, den kulturen må vi ta vare på, og så må ikke viljen til å løse oppdrag gå ut over evnen til å ta vare på hverandre.
En av varslerne Forsvarets forum har snakket med, varslet at hun hadde blitt voldtatt av en annen i avdelingen. Avde- lingslederen skrev en e-post til avdelingen, der vedkommende fortalte at det hadde vært en hendelse, og ba de ansatte om ikke å spre rykter. Senere ble varsler og angivelig overgriper invitert til en samtale, der også en psykolog var til stede.
– Hva tenker forsvarssjefen om denne måten å håndtere saken på?
– Hvordan vil forsvarssjefen sørge for at militære ledere får mer kompetanse når det gjelder både saksbehandlingen og det medmenneskelige i sånne varsligssaker?
– Det er vanskelig for meg som sjef for cirka 26 000 ansatte og vernepliktige å kommentere i detalj på hvordan alle enkeltsaker løses av lokale sjefer. Jeg vet at sjefer på alle nivåer i Forsvaret både løser oppdrag og tar vare på folk. Etter en sak
eller hendelse er håndtert og man har alle fakta på bordet, vil det selvfølgelig være enkelt å sette søkelys på enkeltelemen- ter som har vært mindre bra eller dårlig håndtert. Alle fakta er ikke nødvendigvis tilgjengelig når man står midt i krisen. I etterpåklokskapens lys er det lett å gjøre seg til dommer over beslutninger som er tatt tidligere. Det ønsker jeg ikke. Det vik- tige er at vi evaluerer og lærer av hva vi gjør bra og dårlig slik at vi stadig forsøker å forbedre oss. Det tenker jeg den aktuelle avdelingen i dette tilfelle også har gjort.
Som tidligere nevnt viser analysen i vår rapport til forsvarsministeren at det er særlig tre områder som krever opp- merksomhet. Varierende kompetanse om håndtering av varsler er ett av disse tre områdene. Rapporten har følgende tiltak om kompetanse:
> Videreutvikle, ressurssette og krav- stille opplæring i håndtering av varslings- saker i driftsenhetene, og arbeidsgivers ansvar i oppfølging av slike saker, her- under sanksjonsmuligheter. Opplæringen inkluderer personellsaker som ikke følger av varslingssporet. Programmet iverkset- tes høsten 2022, både for nyansatte og sta- dig tjenestegjørende.
> Endre krav til opplæring (kurs og øvrig e-læring) og utdanning (nivådan- nende utdanning i regi av Forsvarets Høgskole) innenfor arbeidsgiverrollen for ledere på alle nivå.
> Gjennomgang av militære sjefers bruk av disiplinærmyndighet for å sikre likebehandling.










































































   42   43   44   45   46