Page 90 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 90

 90
FORSVARSFAMILIE: Philip jobber i Hæren, Janne er professor på Stabsskolen, Marie- Astrid jobber ved Norges delegasjon til Nato i Brüssel, og Arpad er tilbrakte en periode som tvungen arbeidssoldat under den sovjetiske okkupasjonen av Ungarn.
Familiens «glemte» krigshelt
Rittmester Philip Matlarys farfar, general Árpád Matlary, kommanderte 30.000 soldater under andre verdenskrig.
TEKST: ØYVIND FØRLAND OLSEN OG MIKAL HEM FOTO: KRISTER SØRBØ
 D et er noe med det å tjene noe som er større enn en selv. Å være offiser er mer enn en jobb, og det er litt spesielt når vi har en sånn familie- historie, sier Philip Matlary.
Han blar i bøker og viser frem gamle utenlandske medaljer som ligger utstilt på et bord. For ikke lenge siden lå noen av dem begra- vet sammen med farfaren. Nå er de kommet hjem til
familien i Norge.
I barndomshjemmet ikke langt unna Slottet i Oslo
er familien samlet: Janne Haaland Matlary og faren Arpad Matlary – som deler fornavn med hans egen far. Sistnevnte flyktet til Norge da sovjetiske styrker strammet grepet over det sentraleuropeiske landet.
Men dette handler hverken om faren som skapte en karriere som overlege i Oslo, eller professoren og
moren som både er professor ved Universitetet i Oslo og ved Forsvarets Stabsskole.
Ei heller om Philip Matlary som inntil nylig ledet en eskadron i Porsanger bataljon i Finnmark. Nå jobber han som militær sekretær i Forsvarskommisjonen.
Farfaren til Philip er anerkjent som ungarsk krigs- helt av myndighetene og har en sentral plass i ungarsk krigshistorie. Våren 2021 ble levningene ekshumert, det vil si gravd opp, og flyttet til sitt endelige hvilested ved en nystiftet æreskirkegård i Budapest.
For å gjenreise æren til dem som kjempet for fedre- landet, som ble stemplet som klassefiender av de sov- jetiske okkupantene – og dermed «glemt» i flere tiår – har det ungarske forsvarsdepartementet over flere år arbeidet med å hedre disse glemte krigsheltene.
Æreskirkegården og prosessen med ekshumering
 


















































































   88   89   90   91   92