Page 22 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 22

aktuelt » Karrierekullet
            Lars Lervik
Sersjant og lagfører
Sjef for Hæren
Dag Sigurd Brustind
Løytnant og NK i eskadronen
Ordfører Ibestad kommune i Troms
Frode Ommundsen
Fenrik og troppsjef tropp 2
Sjef for Hærstaben
Einar Aarbogh
Fenrik og NK tropp 1
Tidligere sjef for Panserbataljonen og styrkesjef i Irak
Rune Sørra
Løytnant og admini- strerende offiser
Seniorrådgiver i Skattedirektoratet
Johannes Nytrøen
Rittmester og eskadronssjef
Pensjonist
» i begge hendelsene, skrev avisen. De hadde nett- opp kommet hjem fra øvelse og hadde fått lønn. I samlet flokk var de ute for å feire.
Oppgjør internt. Sjefen for Panserbataljonen, oberstløytnant John Vaagland, sa den gang til Nordlys at de ville ta denne saken opp internt for å hindre en gjentakelse av helgens begi- venheter. Også Vaaglands etterfølger, Edgar Fossheim, var en sjef som tok underavdelingene i nakken når det var nødvendig, forteller Nytrøen.
– Han var en knakende god sjef som sto opp og forsvarte sine underavdelinger og sine folk. Så kunne man få så hatten passet for kreativ oppdragsløsning, men han tok oppgjørene internt. Han kunne være knallhard og tøff, men sto opp for folk i tykt og tynt.
Det samme får Nytrøen skryt for av davær- ende troppssjef, nåværende sjef for Hærstaben, Frode Ommundsen.
– Der var Johannes god. Han satte tydelige grenser og backet opp sine, sier Ommundsen og legger til:
– Han var en av de mest uredde sjefene jeg har vært borti.
For Ommundsens del var perioden mellom 1991 og 1993 viktig i utvikling av egne leder- egenskaper. Allerede da ble han beskrevet som «stødig som fjell.» På den tiden bodde flere på Setermoen. Samholdet mellom kollegene var sterkt. Ommundsen ler og bemerker at han ikke
er helt sikker på om pendlerbegrepet ennå var påtenkt.
– Man fikk veldig god oppdragelse når man kom opp som relativt ung. Man ble sluppet fri og fikk stor tillit og full støtte av en sjef som var både oppmuntrende og oppdragende når det var behov, husker han.
Prestasjonskultur. Et annet av befalene fra den perioden arbeider nå i PST og ønsker av hen- syn til jobben ikke navnet sitt på trykk. Han forteller at han husker godt at de kom opp til Setermoen på sommeren etter befalsskolen. I det daglige arbeidet var det krevende å holde oversikt, spesielt på øvelser, men også tillit fra overordnede.
– Nytrøen hadde en spesiell evne til å moti- vere og få dragoner, sersjanter, fenriker og løyt- nanter til å representere avdelingen etter beste evne. Derfor kunne avdelingen utføre oppgaver som kanskje var noe forut for sin tid, sier han.
Han beskriver en prestasjonskultur ved avdelingen der de ansatte var kreative, lojale, hardtarbeidende og gode til å samarbeide.
– At mange som jobber der, har blitt ledere, overrasker meg ikke.
Dag Sigurd Brustind (tidligere Olsen) var nestkommanderende i eskadronen. I dag er han ordfører i Ibestad kommune.
– I stormeskadronen var det stort fokus på
å ta vare på eget personell. Vi fikk mye tillit og vokste på det. Jeg vil også peke på forståelsen av
å gi god informasjon til alle samt nødvendig- heten av tydelighet.
– Dette er forhold som er svært viktig i poli- tikken. I kombinasjon med tillit gir det gode resultater, sier han.
Sterke sammen. Rune Sørra siterer et ordtak som ofte ble brukt for å beskrive kulturen i eskadronen: «Fasthet i kjernen, frihet i det peri- fere, kjærlighet i alt.»
– Det er noen ting alle må være enig i som
en del av flokken, så er det greit å være uenig i noen perifere ting. Og så vil det alltid være kjær- lighet der hvis man dummer seg ut.
Det har han tatt med seg som leder i det sivile.
– Omsorgen og det å ta vare på folk. Bli enige om det viktigste, og la de mindre viktige tingene bli opp til den enkelte. Sørge for orden og sys- tem, ramser han opp som egenskaper han lærte i Stormeskadronen.
Hans tidligere kollega, Ommundsen, nå sjef for Hærstaben, sier også at han har tatt med seg mye fra den tiden.
– Det lærte meg betydningen av samvirket. Betydningen av å la underordnede få lov til å bli flinke og gjøre sine ting. Men det var kanskje først og fremst der man fant ut at alene er man alene, men sammen er det utrolig hva man kan få til.
ANDREA ROGNSTRAND ar@fofo.no
«Det var liksom ingenting som kunne stoppe oss»
 22 AUGUST 2020 forsvaretsforum.no




















































   20   21   22   23   24