Page 42 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 42

aktuelt » Elektroniske skudd
 TESTING: I sommer skal systemet leveres til testing hos Forsvarets forskningsinstitutt og på troppeprøver i felt. FOTO: VEGARD BREIE
» Spesialstyrkene. I Skien håper de å få de første kontraktene snart i havn med levering i 2021. E-blanks har i dag tre fast ansatte, men er klare til å utvide ved behov. Den job-
ben tar Rolf Inge Roth (bildet) seg av. Han overtok som leder i selskapet i november 2019.
– På 80-tallet slet jeg selv med
rødfis og var like forbannet som
andre når det ikke fungerte som
det skulle. Jeg hørte om produk-
tet første gang i 2015 og tenkte at det hadde stort potensial. Derfor trengte jeg ikke lang betenkningstid da jeg fikk muligheten til å bli med på laget, sier Roth.
Han har lang erfaring fra spesialstyrkene, både som fallskjerm- og marinejeger. Roth har også vært sjef for Marinejegerkommandoen i to perioder.
– Jeg tror tiden er moden for å finne alterna- tiver til løsammunisjon. Det er stor etterspørsel etter denne typen løsninger, sier Roth.
Voksende marked. Trening og simulering er et av de raskest voksende segmentene innen for- svarsindustrien. Ifølge en amerikansk markeds- analyse vil det kunne omsettes for over 12 mil- liarder dollar innen 2021. Landbasert trening og simulering er ventet å vokse raskest.
– Ingenting er bedre enn å bruke skarpe skudd. Men det er kostbart, og man er avhengig av å få plass på skytebaner, hvor det ofte er ven- tetid. Skyting utgjør basisen av all forsvarstre- ning, og da må man drille. En av grunnene til at spesialstyrkene er så gode, er at de skyter mye mer enn andre soldater, sier Steffen Botten.
I forbindelse med testingen i USA gjorde US Marine Corps en utregning hvor de sammen- lignet kostnadene ved bruk av løsammunisjon og E-blanks. Prisen for en løspatron er 1 dollar, medregnet innkjøp, frakt og lagring og andre kostnader. Til sammenligning koster et elektro- nisk skudd 0,02 cent.
Blink. E-blanks kan også tilpasses lasersystemer som Forsvaret bruker ved trening i felt. Dette
kalles «instrumentert trening» og består av en vest med sensorer som registrerer laserstråler. Også hjelmen har sensorer, og våpenet har en liten boks som skyter ut laserstråler og viser nøyaktig treff og retning.
– E-blanks kan også brukes til mengdetre- ning før man skyter med skarpt første gang. Det gir rekyl som ved skarp skyting, og våpenet opereres som normalt med bytting av magasin og handling ved feilfunksjon.
På rekruttskolen kan soldatene skyte med laser på blink. Dette kan gjøres på en fotball- bane eller på oppstillingsplass.
– Vi jobber også med en løsning hvor man setter inn et lite kamera slik at man kan se hvor man treffer med skuddet, for eksempel via en app på telefonen. Det gjør det lettere å evaluere treningen, sier Botten.
 42 AUGUST 2020 forsvaretsforum.no
– Vi er et lite team, så alle bidrar til utviklin- gen av produktetet, sammen med innleid kom- petanse. Vi har tatt med oss
mentaliteten fra spesialstyr-
kene. Der er det tradisjon for
»»»











































































   40   41   42   43   44