Page 67 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 67

Sosiale medier
under press
Med en ny lov om sosiale medier blir
rommet i den tyrkiske offentligheten litt trangere, skriver Einar Wigen.
Tyrkiske massemedier har lenge vært under press fra myndighetene. Regjeringspartiet AKP og President Recep Tayyip Erdogan har brukt både domstoler og eierinteresser til å kontrollere hva som blir sagt om dem. Dette gir tyrkerne gode grunner til å omfavne sosiale medier, der anonymiteten gir dem langt større frihet. Med mer frihet kommer mer politisk kritikk, åpnere meningsutveksling og ufin harselering med maktpersoner.
Fra tid til annen har tyrkiske myndigheter derfor stengt til- gangen på både Youtube, Twitter og Facebook i tillegg til nett- leksikonet Wikipedia. For å regulere sosiale medier bedre lager Tyrkia nå en ny lov som skal gjøre det enklere å oppspore brukere.
Selskaper må lagre brukerdata på servere i Tyrkia, og dermed få enklere tilgang på brukerdata ved hjelp av rettsordre eller få båndbredden redusert med hele 90 prosent. Hvordan loven vil slå ut i praksis, er vanskelig å vite, men frykten for at det man sier kan tas ille opp av presidenten, vil sannsynligvis begrense ytringene i sosiale medier ganske drastisk.
Som så vanlig kommer nye reguleringer i respons på en konkret politisk hendelse. På grunn av koronaepidemien ble den viktige opptaksprøven til landets universiteter i år utsatt til slutten av juli. Litt senere ble den fremskyndet med en hel måned, til juni. Da Erdogan talte til ungdommen live via Youtube, reagerte flere hundretusen av vordende studenter med å vende tommelen ned. Det kom en strøm av nedadvendte tomler flyvende forbi Erdo- gans ansikt mens han talte, i tillegg til tydelige mishags- ytringer og klager på landets politikk. Men fordi Youtubes brukerdata ikke lagres i Tyrkia, ville det være en omfattende jobb for tyrkiske myndigheter å finne ut hvem dette er. Man måtte i så fall enten etterforsket hver enkelt eller gått via en amerikansk domstol, som neppe ville vært særlig lydhør for Erdogans sårede følelser.
Ettersom Erdogans image i Vesten for tiden er særdeles dårlig, er det lite sannsynlig at store vestlige teknologiselskaper vil etterkomme loven om å lagre brukerdata i landet. Både i USA og andre land øker kritikken av den makten Twitters Jack Dorsey og Facebooks Mark Zuckerberg har samlet seg. Dersom de ser ut til å dele brukerinformasjon med tyrkiske myndigheter, vil det gi ytterligere grunn til kritikk. Det tyrkiske markedet er neppe så viktig at tekonologi-selskaper tør risikere potensielle regule- ringer i USA. Begrensninger i tilgang på sosiale medier er dess- verre ikke noe nytt for tyrkerne. Noen omgår begrensningene. Andre lever med dem. Men sannsynligvis
blir atter et rom i den tyrkiske offentlig- heten litt trangere.
utsyn
førsteamanuensis i tyrkisk EINAR WIGEN Universitetet i Oslo
    AUGUST 2020 67






















































































   65   66   67   68   69