Page 85 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 85

 Forsvaret løser komplekse oppdrag under krevende omstendigheter
i fred, krise, krig.
Alltid iboende
grad av risiko
For å være beredt til dette må vi øve og trene så rea- listisk og effektivt som mulig samtidig som vi minime- rer risiko for tap av menneskeliv og materiell.
Alle militære operasjoner innebærer høy grad av risiko. I fredstid øver vi på slike risikofylte oppdrag for å være mest mulig forberedt. En viktig del av øving og trening er å sikre den riktige balansen mellom å løse krevende oppdrag og å ivareta sikkerheten.
Det krever at vi er gode på å vurdere risiko, og at vi iverksetter tiltak for å håndtere risiko. Dette fordrer en god sikkerhetskultur og et godt sikkerhetsstyringssys- tem der læring og kontinuerlig forbedring står i fokus.
Luftforsvaret har en sterk tradisjon med en fly- og bak- ketryggingsorganisasjon og en sikkerhetskultur der «Just Culture» står sentralt. En vesentlig del av denne
«DENNE KULTUREN HAR VI BRUKT
TID PÅ Å BYGGE OG UTVIKLE,
OG VI ER STOLTE AV DEN»
kulturen er vilje til å rapportere og lære av feil og mangler.
Denne kulturen har vi brukt tid på å bygge og utvikle, og vi er stolte av den. I en kompleks orga- nisasjon med komplekse oppdrag i stadig utvikling må dette alltid være et kontinuerlig arbeid.
God sikkerhet skapes gjennom ivaretakelse av tre dimensjoner
– regelverk, teknologi og kom- petanse. Når strukturer endres,
nye fly og våpensystemer innføres og ny kompetanse skal på plass, må også sikkerherhetskulturen og sikker- hetssystemet videreutvikles. Dette er pågående arbeid i Luftforsvaret.
Menneskene vil alltid være Luftforsvarets viktigste ressurs. Dyktige og motiverte medarbeidere med riktig kompetanse som utnytter tilgjengelig teknologi, er det som gjør at vi kan løse komplekse oppdrag og klare det mangfold av oppgaver som kreves av et moderne luftforsvar.
Luftforsvarets sikkerhetskultur er bygd på mennes- kene i vår organisasjon og viljen deres til å dele åpent og ærlig slik at vi får mest mulig læring og grunnlag for forbedring. En proaktiv holdning og bevissthet i forhold til forbedringspunkter er viktig.
Vi skal aldri tenke at vi er utlært. Vi skal bygge videre på vår stolte tradisjon slik at Luftforsvaret stadig blir bedre på effektive og trygge luftoperasjoner som møter frem- tidens risiko og trusler på en god måte.
Mission first, people and safety always!
her&nå
Generalmajor
TONJE SKINNARLAND Sjef Luftforsvaret
 var det erfarent F-16-personell på Ørland som gjorde, ved hjelp av dei som var kursa på F-35.
– Vi fekk ein gjeng kjempemotiverte lærlingar som var bevisste på ansvaret sitt. Dei var motiverte for å ta rolla som «dei første», vel vitande om at
det kunne bli endringar og justeringar undervegs. No har dei altså vore gjen- nom opplæring og tett oppfølging i to år ved Ørland, i dialog med prøvenemn- dene undervegs. Det var to spennande veker der alle sju var oppe til fagprøve og bestod, seier Hild Salo.
Fekk jobb. Alle sju har fått kontrakt om jobb på F-35.
Vegen vidare for Stefan og Jon-Hen- rik er eit kurs for å kunne gjere jobben sjølv og skrive under på at jobben er gjort. Dei kjem til å spele ei viktig rolle i utviklinga av stasjonen og flya, og dei skal lære opp nye lærlingar til jobb på F-35.
I motsetnad til F-16, med mange tekniske vedlikehaldsoppgåver, er ved- likehaldet på F-35 modernisert. Forsvaret er likevel totalt avhengig av flyteknisk personell.
Presse- og informasjonssoldat MARKUS ENGÅS
FAGMANN: Jon-Henrik Lusæther har bestått fagprøve på F-35. FOTO: MARTIN GISKEGJERDE, VISESPESIALIST
AUGUST 2020 85
   


































































   83   84   85   86   87