Page 83 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 83

 Her skal de unge rekruttene legge grunnlaget for militære ferdigheter og lære inn en standard som de tar med seg til neste tjenestested. Lær- lingrekruttene skal på spesialiseringskurs rettet mot det systemet de skal jobbe på. Det blir holdt på Kjevik, landets sørligste militære base.
– Et av de viktigste momentene vi har her på Kjevik, er å ha «soldaten i fokus», sier Per Kris- tian Kirkbakk.
Skolesenteret skiller seg ut fra andre mili- tære baser ved at hovedfokuset er utdanning. Kirkbakk forteller at de ansatte er motiverte
for å dele kunnskapen de har tilegnet seg ved andre avdelinger, og er opptatt av å ta vare på de vernepliktige.
God start. Troppssjef og vingsersjant Kristian Hansen mener det er viktig å gi en god start på og forståelse for det militære liv.
– Mange rekrutter er veldig forsiktige når alt er nytt. Men bare etter et par dager, når de har
fått på seg uniform, begynner de å skjønne og føle på at det er en trygg plass å lære og å utvikle seg, sier troppssjefen.
Presse- og informasjonssoldat. MARKUS ENGÅS
To år i Forsvaret
 n Luftforsvarets skolesenter avdeling Kjevik er en åpen, kompakt og liten leir som gjør at det er enkelt å samarbeide på tvers av avdelinger.
n I tillegg til grunnleggende soldatutdanning (GSU) og grunnkurs vakthold og sikring har Kjevik nivåutdanning på grunnleggende og videregående spesialistkurs og utdanning av tekniske personell.
n Lærlingtiden i Forsvaret, som inkluderer førstegangstjenesten, varer i to år.
n Forsvaret har rundt 30 ulike lærefag som varierer fra år til år. Blant dem er avioniker- faget, flymotormekanikerfaget, kontor- og administrasjonsfaget, mediegrafikerfaget og kokkefaget.
  AUGUST 2020 83
 




















































































   81   82   83   84   85