Page 89 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 89

 INNRYKK: Nå har HVs førstegangstje- neste på Porsangmoen hatt innrykk nummer tre – her fra mønstring av personlig bekledning og utstyr. FOTO: JONNY KARLSEN
I 1993 ble jeg dimmet fra førstegangs- tjenesten som midlertidig korporal. 27 år senere er jeg tilbake i fast jobb
i Forsvaret – som korporal.
Korporal igjen etter 27 år
Ordningen for militært ansatte (OMT) skal før året er omme være innført i Forsvaret. Ikke alle synes ordnin- gen er positiv og ser på OMT som et prosjekt for degra- dering og å spare penger. Mange i Forsvaret må mer eller mindre frivillig bytte ut stjerner med vinkler – fra OF (offiser) til OR (other ranks).
Jeg er 46 år og nyansatt i Forsvaret med en T60-kontrakt. Graden min er korporal. Min militære erfaring i Forsva- ret er førstegangstjeneste, utenlandstjeneste og kurs i Heimevernet. Inn i Forsvaret drar jeg med meg mange år med sivil utdanning og erfaring fra den profesjonen jeg skal jobbe innenfor, som er kommunikasjon. Jobben er å være spesialist i et av Heimevernets combat media team. Det innebærer blant annet at jeg er mine sjefers fremste
«I MITT FAGMILJØ ER DYBDEKOMPE- TANSE VERDSATT UAVHENGIG
AV GRAD»
kommunikasjonsfaglige rådgiver. Det betyr at jeg på alle mulig måter er en spesialist i Forsvaret
og derfor helt riktig er plassert i OR-søyla. I mitt fagmiljø er dybde- kompetanse verdsatt uavhengig av grad. Jeg jobber i et miljø med offiserer, befal og sivile rundt meg som vurderer meg ut fra min kom- petanse, ikke min grad.
Mange år med realkompetanse i det sivile har med andre ord gitt meg en unik mulighet til fast militær jobb i Forsvaret, noe jeg aldri kunne fått før OMT uten befalsskole.
Samtidig er ikke det nye systemet uten utfordringer. Jeg har full forståelse for at noen av den som har mange år bak seg som offiser, synes det er vanskelig å bli sersjant igjen. Og det er noe uklart hvordan slike som meg even- tuelt kan gå opp i grad. Befalsskole i en alder av 46 år er kanskje ikke det rette for alle.
Jeg er rimelig sikker på at OMT totalt sett er en bra ordning for Forsvaret. Og som Svendsen-utvalget nett- opp konkluderte med etter at de har sett nærmere på hvordan Forsvaret kan bedre evnen til å rekruttere, beholde, utvikle og avvikle kompetanse: «Sivil erfarings- bakgrunn er helt nødvendig for raskt å tilføre Forsvaret mer relevant kompetanse, andre typer erfaring og mangfold.»
her&nå
Spesialist
JONNY KARLSEN Combat media team 3 Heimevernet
 Skepsis og applaus. – Den første dialo- gen mellom FPVS og HV ble møtt med skepsis, men mest med applaus, sier Løftingsmo og Ness.
Grunnen til applausen var at mange mente en egen førstegangstjeneste for HV raskt kunne være med på å løse problemet HV-17 hadde med å fylle opp styrkestrukturen.
Og slik ble det.
– Med gode puljeførere, gode tropps- sjefer, gode kompanisjefer og en tydelig og klar distriktssjef i HV-17 er det blitt et veldig godt resultat av utdanningen som skjer på Porsangmoen, mener Løf- tingsmo og Ness.
Et konkret eksempel på dette var da koronaen brøt ut og Heimevernet måtte bidra med grensekontroll.
– Da ble det vist at Finnmark har bruk for soldater med denne utdan- ningen. Soldatene som nettopp hadde dimittert, ble sendt rett ut på grensen og gjorde en glimrende jobb. Det synes vi er fantastisk, sier Løftingsmo og Ness.
Fornøyde. Heimevernet er fornøyd med samarbeidet med FPVS.
– Vi har et veldig godt samarbeid og god dialog. Uten FPVS hadde vi ikke fått dette til, sier oberstløytnant Stein Høye, som er sjef for HV-17.
Han får støtte av major Eivind Kvernmo, som er sjef for innsatsstyrke Ida og Lyra i HV-17, og dermed ansvarlig for utdanningen av soldatene.
– Jeg har 20 års erfaring med sol- datutdanning fra både HV og Hæren, men dette er første gang jeg har vært
i direkte dialog med FPVS. Og det har fungert veldig bra. Dialogen går blant annet på hvem vi ønsker å utdanne, hva vi trenger av soldater, og hvilke krav vi setter til dem. Og ved at FPVS er til stede under innrykket, blir dialogen enklere mellom oss, sier en fornøyd Kvernmo.
Presse- og informasjonsspesialist JONNY KARLSEN
 AUGUST 2020 89
   





































































   87   88   89   90   91