Page 18 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2021
P. 18

 18
 ANDØYA FLYSTASJON (2011): 11,2 meter (2,2 meter for høy)
ANDØYA: Kasernen på Andøya fyller ti år i år. Den er 2,2 meter høyere enn hva plan- og bygningsloven tillater, uten at det ble søkt om dispensasjon. FOTO: FORSVARSBYGG
Det er «den største offentlige eien- domsaktøren i Norge», ifølge nettsidene. Til sammen eier For- svarsbygg nesten 13.000 bygg, inkludert militærleirer, skyte- og øvingsfelt og flystasjoner. Det er
«mange av de mest særegne og krevende byggene i landet».
Men de siste månedene har et overras- kende ordinært bygg stått i sentrum for et uvanlig drama i Bærum kommune. Byggingen av en ny kaserne i Kolsås leir møtte nemlig sterk motbør fra naboer, som ikke aksepterte at det var 1,95 meter høyere enn det loven egentlig tillater.
Etter flere klager til både kommunen og statsforvalteren, vant naboene frem. Nå må Forsvarsbygg senke taket på den splitter nye kasernen. Det innebærer en ekstrakostnad på 8 millioner kroner, mens soldatene som venter på å flytte inn, må smøre seg med enda mer tålmodighet.
Kolsås-kasernen er imidlertid bare én av flere kaserner bygd de siste årene. Men selv om det er den første til å så splid, blir den kanskje ikke den siste. Forsvarets forum har gransket ytterligere ni kaserner oppført det siste tiåret. Etter en gjennom- gang av kontrakter, reguleringsplaner og korrespondanse mellom de involverte
partene, samt samtaler med kommunene og Forsvarsbygg, kan Forsvarets forum nå dokumentere:
Fire av ni kaserner er bygd høyere enn det som er lov, uten at det er søkt om de nødvendige tillatelsene.
Årsaken til at det er sånn, har vi ikke fått rede på. Men granskingen har avdek- ket feil i byggeprosessen og manglende dokumentasjon. Nå kan Forsvarsbygg vente seg mulige ulovlighetsoppfølginger og kanskje også overtredelsesgebyr. Skuf- fede forsvarskommuner forteller om dyrt og tidkrevende merarbeid.
– Det er ganske klart at denne erfarin- gen som er brakt til oss nå, gjør at vi kom- mer til å være meget skjerpet ved senere prosjekter med Forsvarsbygg, sier Per Åke Heimdal til Forsvarets forum.
FIRE BYGG PÅ TRE STEDER
Heimdal er avdelingsleder i plan- og utviklingsavdelingen i Bardu kommune, der Forsvarsbygg i 2013 bygde Haslemoen. Det er én av de ulovlige kasernene, inne i Setermoen leir. Det smale bygget med to etasjer og loft er rundt 80 meter langt og har sengeplasser til 192 soldater. En halvtimes kjøretur nordover finner man to andre, «Heggelia» og «Helgelands-
moen», i Rusta leir i Målselv kommune. Den fjerde befinner seg på flystasjonen på Andøya.
Tre ting avgjør hvor høyt man kan bygge de ulike stedene:
• Reguleringsplaner for området ved- tatt av kommunen eller staten
• Plan- og bygningsloven § 29-4 som slår fast at det høyeste punktet på taket, «mønet», ikke skal være høyere enn 9 meter over bakken.
• Særskilt unntak fra kommunen – en innvilget søknad om «dispensasjon»
For Rusta leir og flystasjonen på Andøya er det ingen egne høydebestem- melser. Der er det dermed lovens 9-meters- grense som er gjeldende. For Setermoen leir finnes det imidlertid en regulerings- plan, laget av Forsvarsbygg selv, som til- later bygg som er 10 meter høye. Likevel endte kasernene, ifølge en oversikt fra Forsvarsbygg, med følgende mønehøyder:
• Andøya flystasjon (2011): 11,2 meter (2,2 meter for høy)
• Haslemoen i Setermoen leir (2013): 11,6 meter (1,6 meter for høy)
• Heggelia og Helgelandsmoen i Rusta leir (2015): 11,2 meter (2,2 meter for høye)
 HOVEDSAKEN | KASERNER











































































   16   17   18   19   20