Page 97 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2021
P. 97

     Ett hjelpefartøy
HER ER HELE ISLANDS FORSVAR
Ett fly
minister Thorvald Stoltenberg sin rapport for nye steg i nordisk samarbeide i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Den var bestilt av de fem landenes utenriksministre. Forslag 2 av 13 het «Nordisk samarbeid om luftovervåking over Island». Der skisseres hvordan det nordiske samarbeidet kunne kobles på Nato og Natos partnerland. Og vipps, så ble det et eksempel på noe vi har sett mer av de siste årene: symbiosen mellom Nato og ikke-medlemmene Sverige og Finland. Med Island sentralt foreslo Stoltenberg også et nordisk system for havovervåking. Det omfattet samordnet blikk på Østersjøen (Bal- ticWatch) og av det nordlige Atlanterhavet, deler av Polhavet og Barentshavet («Barents- Watch»). Det første utenlandsoppdraget for norske F-35-fly var å overvåke islandsk luftrom på Nato-oppdrag i 2020. I fjor kom også Bjarna- son-rapporten som en Stoltenberg-oppfølger.
MED BJÖRK MOT RUSSLAND
Islands strategiske betydning befestes av
Kystvakten
    Tre væpnede patruljeskip
To helikoptre
 i mange internasjonale organisasjoner, blant annet åtte flernasjonale allianser som omfatter eller berører forsvars- og sikkerhetspolitikk: Nato (1949), Europarådet (1950), FN (1946), OSSE (1975), Nordisk Råd (1952), Barents- rådet (1993), Østersjøstatenes råd (1995) og Arktisk Råd (1996). I år har Russland overtatt det toårige formannskapet i Arktisk råd etter Island.
STOLTENBERG-RAPPORTEN
I 2006 forlot amerikanerne Keflavik. Islendin- gene ble overrasket, men måtte godta storebrors nye prioriteringer. USA garanterte samtidig for fortsatt forsvar av Island i krise og krig.
I dag har islandske myndigheter ansvaret for driften av Keflavik-basen og radarkjeden for luftovervåking. Norge og Danmark har vært med på opplæringen. I 2007 inngikk Norge og Island en avtale om sikkerhets-, forsvars-, beredskaps- og redningssamarbeid. I 2009 pre- senterte Norges tidligere utenriks- og forsvars-
både stormaktenes akselererende posisjo- nering i nordområdene og britenes farvel til EU-medlemskapet. USA virker mer engasjert nå enn da de ganske raskt forlot Keflavik for 15 år siden. Den siste amerikaner var knapt reist hjem før russerne gjorde et militært comeback. Nesten på dagen gjenopptok Russ- land strategiske flyvninger med bombefly nær Island. De siste årene har dessuten flere og nyere russiske ubåter beveget seg mellom Grønland, Island og Storbritannia. Det opp- leves som en russisk demonstrasjon av evne til både å kunne ødelegge transatlantiske forbindelser og å true det nordamerikanske fastlandet. Islendingene kobler ikke dette med teksten i Bond-låten «From Russia With Love». Europas vestligste nasjon og nest stør- ste øy stikker opp på den midtatlantiske rygg og hytter heller neven mot Russland med et sitat av sitt eget ikon Björk:
«... if you complain once more, you'll meet an army of me.»
FORSVARETS FORUM 97



















































































   95   96   97   98   99