Page 46 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2023
P. 46

                 UKRAINA | JAKTEN PÅ DE DØDE
46
 VIKTIG SPOR: Et lårbein blir funnet i den utbrente stridsvognen. Det blir bragt inn for DNA-sjekk, slik at den drepte soldaten kan bli offisielt identifisert.
Oleksij Jukov reiser alltid på oppdrag med to stokker. Den ene bruker han til å stikke i jorden for å sjekke om det er kropper under torven. Den andre for å vippe opp miner på vei mot de døde.
Forsvarets forum møter ham i en liten landsby utenfor Izium i Øst-Ukraina, der han og resten av orga- nisasjonen Sort tulipan er i ferd med å hente frem restene etter en drept
ukrainsk soldat.
Han har vært her siden april 2022, sier
Oleksij Jukov.
– Stridsvognen ble sprengt, og to
menn ble drept, men kameratene klarte bareåfåmedsegdeneneavdem.Nå har de pårørende bedt oss om å hente den siste.
De har lagt en plastduk ved siden av den utbrente stridsvognen i åkeren, der de plasserer det de finner i det utbrente vraket. Men det er ikke så mye igjen:
Noen fingerledd, fragmenter av en skalle. En støvel, en beltespenne – og et lårbein.
– Se, det der kan vi bruke til å sende til DNA-testing, sier Jukov optimistisk. Det er sommeren 2023 og så varmt at både løsbikkjer og landsbybeboere søker skygge. Skjønt, i denne lille landsbyen er det bare noen få som er utendørs. Nabofylket har vært okkupert i snart ni år, mens landsbyen har vært utsatt for store angrep det siste året. Her var det voldsomme kamper da Russland okku- perte Izium i april 2022. Da Ukraina tok tilbake Izium i september i fjor, var disse
landsbyene fulle av miner.
– Gruppen vår har funnet 800 kropper
bare siden invasjonen. Det er ukrainske soldater, russiske soldater og ukrainske sivile, sier Jukov.
Han jobber fra åtte om morgenen til elleve på kvelden for å finne lik. Så langt har det kostet ham ett øye, et bein – og en god venn.
FRONTKJEMPERNE SOM KOM HJEM
Denne historien starter egentlig 80 år tilbake i tid. Landsbyen vi befinner oss i, er bare noen få mil fra Kharkiv. I februar 1943 var byen tapt til Den røde armé, og Adolf Hitler reiste personlig til Zaporit- sjia for å kreve at Wehrmacht skulle ta tilbake byen. Feltmarskalk Erich von Manstein mente det ville være vanske- lig, men Hitler insisterte.
16. februar 1943 startet dermed det tredje slaget om Kharkiv, en kamp som varte i en måned. Først satte Manstein inn flyvåpen (over tusen bombetokt de ukene kampene varte), deretter gikk styrkene inn i en geriljakrig i byen. 45.000 sovjetsoldater døde i offensiven, mens Wehrmacht mistet 4500 menn. Mange av dem ble liggende på slag- marken i landsbyene utenfor Kharkiv og Izium.
På starten av 50-tallet var fortsatt over én million tyske soldater savnet. Rundt 300 av de savnede var norske frontkjem-


   44   45   46   47   48