Page 48 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2023
P. 48

                 UKRAINA | JAKTEN PÅ DE DØDE
 ALT SOM ER IGJEN: En støvel, en beltespenne og noen benfragmenter. Det er ikke mye igjen av soldaten som mistet livet utenfor Izium i
48
pere. De siste årene har flere organisasjo- ner jobbet for å få de savnede soldatene hjem. I Ukraina var den viktigste orga- nisasjonen Nasjonal minneforening. Allerede da han var tolv år gammel, ble Oleksij Jukov en del av arbeidet.
– SS Westland, sier Jukov.
Han smalner øynene under capsen, som om han prøver å huske riktig.
– Ja, SS Westland, jeg har funnet et par av dem.
Dette var norske nazister som tjenes- tegjorde i Waffen SS. Senere har det blitt dokumentert at avdelinger med nord- menn var med på krigsforbrytelser.
– Jeg vet ikke hva slags folk det var. Jeg vet ikke hva som var deres grunn til
å komme hit. De trodde vel at de skulle bli møtt med blomster, akkurat som russerne.
– Og du tenker at folk er folk?
– Ja, vi kjemper ikke mot døde. Disse må fortsatt bli fraktet til hjemlandet, selv om de er fienden vår. Jeg vil vise at ukrainere er en type folk som også har omsorg for dem som kom hit for å drepe oss.
Her i Ukrainas østligste fylker, Khar- kiv og Donetsk, har Nasjonal minnefore- ning gravd opp 3500 sovjetsoldater og 2000 tyskere.
– I én landsby fant vi 900 soldater. Det høres mange ut, men i disse slagene del- tok det opp mot én million soldater.
Han kaller det militær arkeologi og er tydelig på at ikke alle kan gjøre det. Man må ha solide anatomiske kunnskaper, og man må være nøye og vaktsom.
– Det er svært viktig at vi får med oss absolutt alt som er igjen av kroppen. Hvis ikke har vi ikke fått soldaten hjem.
LIVSFARLIG OPPDRAG
Snart er det ti år siden militær arkeologi sluttet å være en hobby for Oleksij Jukov. I februar 2014 tok ukjente, grønnkledde menn over militære anlegg på Krim, - og allerede 18. mars ble halvøya annek- tert av Russland. Våren 2014 begynte maskerte soldater å dukke opp i hele Øst-Ukraina. Noen av dem var lokale
  
   46   47   48   49   50