Page 52 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2023
P. 52

                 UKRAINA | JAKTEN PÅ DE DØDE
 «Vi tror på at det flyr en sommerfugl når sjelen forsvinner fra kroppen. Alltid når vi er ute på oppdrag, ser vi sommerfugler. Det er derfor vi tror på dette. »
FANT SØNNEN: Volodymyr Maritzak plukker blomster til sønnens minnesmerke. Da sønnen ble en av de mange tusen savnede, ukrainske soldatene, reiste han Ukraina på tvers for
å finne ham. Etter to uker intenst søk lyktes familien med å finne levningene.
 52
med de syv andre i Sort tulipan har han turbukser med leggbeskyttere. Organi- sasjonen er ikke en del av militæret. De jobber ikke under noens kommando og reiser ofte ut etter tips fra sivile, pårø- rende eller egne historier de har hørt.
Det var en dag i januar 2022 at Artur, Andrij, Denys og Oleksij Jukov skulle på oppdrag for å hente «russer nummer 299». Journalistene hadde fotografert, og en av gutta hadde tøyset med lighteren som ble funnet på russeren: «Sjelen min ser etter romantikk, mens rumpa vil ut på eventyr», stod det.
De hadde vært i Devhenko, et av områ- dene der mange sovjetsoldater falt under andre verdenskrig. Jukov hadde ikke kunnet unngå å kommentere det. «Det
er jo akkurat det samme som skjer nå», sa han til journalistene. De går i de dødes frosne fotspor. Besteforeldre fra andre verdenskrig, som nå hadde fått selskap fra barnebarn fra denne krigen.
– Tenk det, at besteforeldrene våre kjempet sammen i skyttergravene, og nå kommer de hit for å drepe oss, sier Jukov til Forsvarets forum.
Tre dager etter at de hentet kropp nummer 299, skulle de på nytt opp- drag i Donetsk Oblast, da bilen Denys Sosnenko satt i kjørte på en anti-tank- mine. Denys ble hardt skadet og døde senere på sykehuset. Han ble bare 21 år gammel – og en del av en dyster statis- tikk. I november skrev det amerikanske magasinet Time at Ukraina er blitt ver-
dens mest minelagte sted. En tredjedel av området er minelagt, 264 sivile er drept, og 830 er skadet bare siden invasjonen i fjor. Ukrainske myndigheter mener 7000 mennesker kan bli drept innen 2030 om ikke området blir ryddet for miner.
I begravelsen til Denys Sosnenko holdt Oleksij Jukov en tale, som senere ble publisert av BBC: «Denys, det er mange engler på skuldrene dine i dag. Englene til dem du fikk hjem. Og takket være ditt arbeid så har mange soldater, som døde på steder der ingen noensinne ville søkt etter dem, blitt hentet tilbake til sine familier.» Hele teamet var enig om at de ville tilbake på arbeid, selv om det kunne koste dem livet.
  

   50   51   52   53   54