Page 92 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2023
P. 92

                FRILUFTSLIV FAKTA
HVIS DU VIL PÅ TOPPJAKT
 SESONG
Fra snøfall, da beiter skogsfuglen nesten utelukkende i tretoppene. Varighet er oftest noen få uker i november til jaktslutt
23. desember. I Sverige varer jakten frem til 31. januar.
VÆRET
Lite er bedre enn en vindstille godværsdag med 10-12 minusgrader og
en snøtung furuskog. Men det er faktisk på gråværsdager fuglen er mest aktiv i tretoppene. Det kan fint være litt snø i lufta, så lenge det ikke snør tett. På slike dager kan man faktisk oppleve å komme betydelig tettere på enn på godværsdager.
VIKTIG UTSTYR
Hvit kamuflasje, kikkert, anleggstøtte som tofot, monopod eller simpelthen ryggsekken. Avstandsmåler er lurt. Ikke bare får du målt en nøyaktig avstand
til fuglen, men også målt avstand til nærliggende skuddplasser.
TOPPJAKT I SVERIGE
Det er vanlig å reise til Sverige for å få mer tid til denne fantastiske jaktformen. Jaktkort og jaktområder finner man enkelt på naturelt.se eller scajagktochfiske.com. Husk at våpen og ammunisjon må deklareres gjennom det svenske tollvesenet.
JAKTKORT
Jaktkort i Norge kjøper man gjennom inatur. no. Jakt med rifle på småvilt er utelatt skyteprøve, slik det er påkrevd for jakt på storvilt.
NÆRMESTE MILITÆRLEIRER
Rena leir, Terningmoen leir
KALIBER OG SIKTEPUNKT
Det vanligste på toppjakt er kalibre som .222, .223 og 22-250, men alt fra 30-06
og nedover fungerer bra. Bruk butt helmantelkule, de gir ofte såkalt «knall
og fall» og minimalt med ødeleggelse. Storfuglen har en liten flekk på vingeknoken (skuddflekken). Sikt noen centimeter under og bak denne for minimal skade på fuglen. Unngå skudd bakfra.
 92 FORSVARETS FORUM
HVORDAN SNIKE SEG INNPÅ
Bli et dyr! Tenk at ingen skal få øye på deg mens du går, følg terrenget, og unngå silhuett. Gå sakte, og bruk trær, rotvelter og steiner. Fordel inngangen mot fuglen i ulike faser. Begynn gående, og senk deg gradvis ned jo nærmere du kommer. Avslutt liggende med noe i terrenget som dekke. Fornuftig skyteavstand er pluss minus 100 m.
TRUGER ELLER SKI?
Terrenget du jakter i, samt snømengde og forhold, påvirker dette valget. Selv ville jeg i de fleste tilfeller i Østerdalen, hvor det er kupert terreng og små koller valgt truger. Med truger har du bedre feste og fleksibilitet når det kommer til å snike seg innpå og bevege seg taktisk i terrenget.
Fjellski ville jeg brukt om jakta foregår i et flatere område, hvor det er mer myr og mindre kupert. Jeg ville også valgt fjellski om snøen allerede har ligget lenge og det er god såle. Da kommer man gjerne rundt et større område på kortere
tid enn ved bruk av truger. Feller under skia
er uansett en nødvendighet for å ha godt nok feste til å smyge seg rundt uoppdaget. Er det skareføre, lager plast- og glassfiberski mer lyd enn tradisjonelle treski.
 HVOR LANDER KULA?
Det varierer naturligvis ut i fra hvilken rifle og kaliber man benytter, men et rifleskudd har normalt en utgangshastighet mellom 500 m/s og 1200 m/s. Toppjakt er en jaktform hvor det åpenbart er spesielt viktig å ha kontroll at bakgrunnen ikke inneholder bebygde- og trafikkerte områder. Som oftest har man visuelt utsyn og kontroll på hvor man er underveis, slik at når man først ser fugl i topp, vurderes bakgrunnen fortløpende. Samtidig kan det å bruke et kart være lurt om man jakter på en ukjent plass eller ikke er helt sikker på bakgrunnen.
    90   91   92   93   94