Page 17 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 17
det skjer
VETERANER: Alle som har tjenestegjort i Afghanistan i perioden 2001–2020, har fått tilsendt spørreundersøkelsen. FOTO: CAROLINE LUNDE/FORSVARET
Afghanistan-dugnaden
Forsvarets sanitet har sendt ut en undersøkelse til 9000-veteraner.
5.
november lanserer Institutt for forsvars- studier (IFS) boken: «Forsvarsdepartement- ets historie, 1940–2014» skrevet av Kjell Inge Bjerga og Sigurd Sørlie. Det blir livestreaming av boklanseringen som også blir tilgjengelig på IFS sin YouTube-kanal.
8.
november er det urfremføring av verket «Krigsseilerrekviem»
i operaen i Oslo. Komponist Bjørn Morten Christophersen har
latt krigsseilernes opplevelser finne en musikalsk form som fremføres av Kongelige norske marines musik- korps og Operakoret.
16.
november arrangeres «Militærmaktseminaret 2020: Presidentvalget
i USA og betydning for Norge». Det er Norsk Utenrikspolitisk Insti- tutt som står bak det digitale seminaret hvor en rekke nasjonale og internasjonale ekspert- er deltar.
20.
november starter Hærens musikkorps
sin juleturneen i Sortland. Konsertene spilles i Sortland, Harstad, Bardufoss
og Narvik før avsluttes i Bodø 8. desember.
– Vi sendte ut den første Afghanistan-undersøk- elsen i 2012. Hensikten er nå å kartlegge om det har vært endringer i hvordan veteranene opplever sin psykiske og fysiske helse, samt livskvalitet, siden den gang.
Det sier prosjektleder Hans Jakob Bøe ved Institutt for militærpsykiatri og stressmestring.
Alle som har tjenestegjort i Afghanistan i perio- den 2001–2020, har fått tilsendt en digital spørre- undersøkelse. Den gjennomføres av Forsvarets sanitet i samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Oppdraget er gitt av Forsvarsdepartementet.
– For oss er det viktig at så mange som mulig svarer, selv om de er helt friske. Det handler om å få et så påli- telig datamateriale som mulig, sier Bøe.
Oppfølging. Undersøkelsen tar 20–40 minutter å gjen- nomføre med svarfrist 1. november. Da den ble sendt ut for åtte år siden, var det 4053 personer som svarte. Bøe håper på enda høyere oppslutning denne gangen.
– Har dere noen hypoteser om hvordan utviklingen har vært siden 2012?
– Det har blitt gjennomført lignende studier i Danmark og Nederland, med noen års mellomrom.
De viste at veteranene rapporterte om en økning i post- traumatiske stressplager i den siste undersøkelsen. Det gir grunn til å følge med på hvordan det går med våre veteraner, også flere år etter tjenesten.
Utgir rapport. Svarene lagres i Forsvarets helseregister, og forskerne får bare tilgang til anonymiserte data. Forsvarets sanitet har derfor ikke mulighet til å gå til- bake og identifisere de som besvarer spørreskjemaet.
– Vi skal gi ut en rapport i løpet av våren 2021. Resultatene vil også bli brukt som grunnlag for viten- skapelige artikler og i opplæring av helsepersonell, sier Bøe.
Sjef for Forsvarets sanitet, Jon Reichelt, kaller det for en dugnad for å øke kunnskapen om og bedre ivareta- kelsen av veteraner.
– De fleste Afghanistan-veteraner er friske og lever med god funksjon og livskvalitet. Men det er viktig at flest mulig svarer på spørreundersøkelsen. På denne måten får vi et så riktig bilde som mulig og kan yte hjelp til dem som sliter. Dette vil også bli brukt i fore- byggende arbeid som kan komme nye generasjoner veteraner til gode, sier Bøe.
– Det er det dugnaden handler om.
SVEIN ARSTAD sa@fofo.no
OKTOBER 2020 17