Page 23 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 23
holdt hun seg fast i greinene på trærne fordi hun trodde hun var vektløs og skulle fly av gårde. Gerd forklarte det med at hun hadde vært så redd under flukten. Det var en voldsom lettelse da hun krysset grensen, sier kronprinsen.
Frykten. Tonje Nordengen var Forsvarets repre- sentant og gjennomførte turen iført uniform.
– Turfølget har vært veldig bra, og vi har blitt godt kjent. På den måten har det vært en flott opplevelse. Samtidig har vi gått denne turen for å minnes krigshistorien, som har et alvor over seg. Det har vært tre intense dager med sterke inntrykk, sier Nordengen, som jobber med lederstøtte for sjefen ved Hærens våpenskole på Rena. Underveis har de både fått møte tidsvitner og flyktninger fra nyere konflikter.
– Vi har fått en bedre forståelse for den fryk- ten og ødeleggelsene man møter i hverdagen, enten det er i et krigsherjet Syria eller i et okku- pert Norge for 75 år siden.
– Hva kommer du til å huske best fra turen?
– Det å knytte sammen historien fra andre verdenskrig og opplevelsene til flyktninger
i dag. Redsel og frykt er universelle følelser når det kommer til krig og konflikt. Derfor er det viktig at disse historiene ikke går i glemmeboken.
Grenselos. Én av dem som jobber for å holde liv i historien, er Vidar Hansen. Han driver Grense- losmuseet på gården Sjølåbråten. Der serverte han hjemmelaget rabarbrasaft og kringle til det kongelige turfølget, sammen med kona Berit.
Faren hennes, Wiggo Ljøner, jobbet som gren- selos. Det begynte han med tidlig, allerede 10. april 1940 – dagen etter den tyske invasjonen av Norge.
– Det kom en person til gården som hadde vært diplomat i Polen. Erfaringene hans derfra gjorde at han forsto hvor viktig det var å ha et naboland som man kunne flykte til. Han var den første svigerfar hjalp over grensen, forteller Vidar Hansen.
Høsten 1944 dukket det opp fire norske
STILLE VANN: Kronprinsen gikk tre dagsetapper av flyktningeruta mellom Oslo og Eidskog ved grensen mot Sverige. FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE/DNT
Kommandosoldater. Mellom 10 000 og 12 000 personer brukte området i Eidskog for å krysse grensen under krigen. Gården Sjølåbråten ble et knutepunkt for trafikken.
»»» OKTOBER 2020 23