Page 24 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 24

aktuelt » flyktningeruta
 » kommandosoldater. De skulle legge til rette for transport av våpen til motstandsbevegelsen og smugling av folk som hadde fått militær tre- ning i Sverige og England.
– Etter hvert begynte det å bli mistenkelig mange spor i snøen. Resultatet var at de måtte ligge i telt i skogen resten av krigen.
Farene var mange for den som hjalp folk over grensen. Man kunne heller ikke vite om den som kom og ba om hjelp for å komme til Sverige, var ute på oppdrag for nazistene.
– Man måtte tenke seg godt om. Nordmenn som hadde meldt seg inn i Nasjonal Samling, var farligst. Men tyske patruljer kunne også
dukke opp på gården og gjennomføre razziaer, sier Hansen.
Populært. Det blir anslått at om lag 1000 nord- menn jobbet med grenselosvirksomhet, også kvinner og barn deltok i arbeidet. Grense- områdene myldret av aktivitet i krigsårene. Men alt foregikk i det skjulte og helst om natten. På Sjølåbråten gård ligger en gammel skolebygning.
– På loftet lå det iblant flyktninger og motstandsfolk i skjul mens det pågikk under- visning i klasserommet under, forteller Vidar Hansen.
Han ga turfølget en omvisining i bygningen som er omgjort til grenselosmuseum.
– Det var veldig inspirerende å få besøk av kronprinsen. Han var veldig opptatt av at historien skal videreføres. Etter 25 år med dugnad for å tilrettelegge og vedlikeholde ruta var dette kronen på verket.
– Tror du det blir flere besøkende nå?
– Det blir det garantert. Vi har fått besøk av veldig mange folk i sommer. Det har blitt popu- lært å gå Flyktningeruta.
Flyktninger. For en av turdeltagerne ble turen ekstra spesiell. Ayesha Wolasmal og familien
24 OKTOBER 2020 forsvaretsforum.no





















































































   22   23   24   25   26