Page 33 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 33

 De gamle klistremerkene
Vi er tilbake på Haakonsvern i Bergen hos kom- paniet som frem til nylig har gått med
vester som i lange perioder ikke har vært innom kontroll. De gangene Vakt og sikring har sendt vestene avgårde, har det tatt måneder – og ifølge Frode Johansen opp til år – å få dem tilbake.
– Og når vestene leveres tilbake fra vedlike- hold til depotet, der vi skal hente dem, er det førstemann til mølla. Det er ingen garanti for at våre soldater får samme antall vester vi leverer inn, ut igjen på andre siden. Vester er ikke øre- merket, sier han.
At Forsvaret ikke har ressurser til å kle opp alle, skaper en ond sirkel, mener Johansen. Han understreker at han snakker fra et bruker- perspektiv – slik han som soldatansvarlig opp- lever det.
– Det som kanskje er essensen, er at man har (materiell, journ. anm.) til den trygge hverdagen man lever i nå. Men vi er bekymret for om det finnes nok reserver til å kle opp personell hvis det strammer seg til.
Å kle opp soldater som sikrer Sjøforsvarets hovedbaser i vester som ikke har vært sendt på vedlikehold, er kontroversielt. For eksempel understreker Bjørn Fagerli, ansvarlig for soldat-
systemer på Hærens våpenskole, at det alltid er avdelingens ansvar å påse at det utstyret som er i bruk, fungerer i henhold til kravene. Han vil ha slutt på at beskyttelsesutstyr tas ut på avdelingsmateriell.
– Det er et poeng for meg. Det er en uting, og sannsynligheten for å miste kontroll er ganske stor, sier han på generelt grunnlag.
Dersom avdelingene ikke vil sende vestene inn på vedlikehold i frykt for ikke å få dem til- bake, kan de be om at fagpersoner kommer til dem for å sjekke materiellet, opplyser han. Både Garden og Heimevernet forteller til Forsvarets forum at de har rutiner for dette. Denne typen kontrollvirksomhet har ikke blitt kommunisert ut til Vakt og sikring på Haakonsvern, forteller kompaniledelsen.
– Det er vanskelig å slå fast hva vi skulle gjort i denne situasjonen, med mangel på tydelige kommuniserte rutiner og føringer, sier kompa- nisjef Marius Hauge.
Da Forsvarets forum besøker avdelingen i september 2020, er de nærmest i mål med sin ambisjon om å kle opp hver soldat med egne skuddbeskyttende vester. Tilgjengeligheten har vært stigende det siste halvåret, og vestene kan nå stort sett tas ut som en del av soldatenes PBU. Fortsatt mangler de nok vester i de minste størrelsene.
På vei bort til gangen der vestene henger klare til vaktsoldatenes bruk, snakkes det om klistremerkene som skal vise når vestene sist var innom vedlikehold. At disse rutinemessig skal sjekkes ved utlevering, er ikke noe kompa- niet har blitt informert om.
Johansen legger en vest på bakken og finner borrelåsen som fører til vestens indre lommer. Rives de opp, kan man ta ut beskyttelsesmate- rialene. Inkludert den viktigste komponenten – keramikkplaten.
Den første vesten har ett klistremerke på utsiden. Ingen på platen eller panelet inn- vendig.
Den andre vesten har klistremerke på flere av vestens komponenter: trekket, kevlarpanelet og keramikken. Tidspunktet for forrige vedlike- hold – ifølge alle merkene – var mai 2015.
Den tredje vesten har ingen klistremerker. På platen kan en lese at den ble produsert i 2007.
– Dette skaper forvirring og gjør det vanske- lig for avdelingen å ha kontroll, sier Johansen.
KLISTREMERKE: Slike klistremerker skal vise når vesten sist var på kontroll. Deler av bildet er sladdet av sikkerhetshensyn.
OKTOBER 2020 33















































































   31   32   33   34   35