Page 40 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 40

aktuelt » veteranerstatning
40 OKTOBER 2020 forsvaretsforum.no
«Du får en mineprodd i hånda. Den skal du stikke i grusen etter miner og andre eksplosiver»
» Veteranen sikter ikke første og fremst til sin egen sykdom, men det han opplever som en kamp som aldri tar slutt. Han har fire spesi- alisterklæringer som alle konkluderer med det samme: Vikres psykiske skader skyldes tjenesten i Libanon.
Han har snakket med psykologer og psykiatere, fortalt om tjenesten, marerittene, de fysiske og psykiske plagene som etterhvert gjorde livet vanskelig å håndtere. Forsvarets forum har lest spesialisterklæringene som peker i samme retning: Det er «sannsynlig at der er en årsakssammenheng mellom psykiske plager og hans tjeneste i Libanon».
Sitatet ovenfor er hentet fra en spesialist i psykiatri.
Konklusjonen fra tre andre spesialister- klæringer fra tre ulike spesialister faller ned på det samme. Årsaken til at veteranen er skadet, er tjenesten i Libanon.
Likevel har ikke Vikre nådd gjennom med sin søknad om «Særskilt kompensasjonsordning for psykiske belastningsskader som følge av deltakelse i internasjonal operasjon».
Avslått. Statens pensjonskasse (SPK) og klage- nemda har avslått søknaden. De har tilsidesatt spesialisterklæringene fra psykiatere og psyko- loger i blant annet Forsvarets sanitet.
Bevisene for sammenheng mellom psykisk skade og tjenesten i Libanon er ikke «tidsnære», mener SPK som forvalter kompensasjonsord- ningen på vegne av Forsvarsdepartementet.
Vikres psykiske skade kan skyldes andre
forhold og opplevelser før og etter tjenesten i Libanon. Med andre ord: Det er ikke sannsynlig- hetsovervekt at tjenesten i Libanon var utslags- givende, ifølge SPK.
Svakere grunnlag. Forsvarets forum har vært i kontakt med Statens pensjonskasse for å få svar på hvorfor færre får innvilget kompensasjon enn før. Vi har også stilt spørsmål om hvorfor spesialisterklæringer tilsidesettes.
– Vi har i de senere år sett at saker i større grad enn tidligere har et svakere bevismessig grunnlag. Derfor ser vi nå en økning i avslag. I svært mange saker er det lite eller ingen objek- tiv dokumentasjon på traumatiske hendelser eller symptomer på psykiske plager. Da må den sakkyndige i overveiende grad bygge på hva søkeren selv forteller. Det svekker naturlig nok vekten av erklæringene. Dette er i tråd med bevisvurderingen i alminnelig erstatningsrett.
Det skriver juridisk direktør i Statens pen- sjonskasse, Rune H. Kristoffersen, i en e-post til Forsvarets forum. Juristene i SPK og helsespesia- listene Vikre har blitt vurdert av, er likevel enige i at Libanon-veteranen er syk. Det er hvorfor han er syk, som er omtvistet.
Libanon. Ole Vikre var 20 år da han reiste til Libanon i mai 1986 som en del av kontingent 17 i FN-operasjonen. Han var kokk og skulle sørge for at soldatene ved Pi-troppen like ved Ebel es-Saqi ble forsynt. Det innebar også lange dager og oppdrag han ikke var forespeilet eller trent for, forteller han.
Han understreker at det ikke var noe som skulle tilsi at han sto i fare for å bli psykisk syk av tjenesten.
– Det var null inngangsinvaliditet, sier Vikre og viser til spesialisterklæringene som peker i retning av at veteranen ikke var sårbar for psy- kisk skade før kontingenten i Libanon.
Mineprodd. Likevel var det summen av opp- levelser fra Libanon som ble utslagsgivende. Han forteller at han lette etter eksplosiver i mørket, ble beskutt på patrulje og hørte nedslag fra artilleri og bomber da de var i leir.
– Når du var ute på oppdrag var du gira, du var full av adrenalin. Men jeg var jo redd; du får en mineprodd i hånda. Den du skal stikke i gru- sen og kikke etter miner eller andre eksplosiver.
– Jeg visste ikke hva jeg holdt på med, jeg hadde ikke peiling.
Vikre sier at han ikke merket plagene mens han var i tjeneste i Libanon. De skulle først komme flere år senere.
Usårlige. I Libanon var han konstant årvåken, på vakt «24/7» og fullstendig utslitt etter at dagen var over. Det var ingen gjennomgang av oppdragene eller debrief av opplevelsene de gjorde seg, sier han. Ordren lød i stedet: «Gå og drikk dere fulle», og «Det dere har opplevd her, har dere ikke gjort», gjengir Vikre.
datene i troppen. De som ikke var gift eller hadde barn, ble
Vikre forteller at han opplevde at det var forskjellsbehandling av sol-
»»»









































































   38   39   40   41   42