Page 89 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 89

LÆRLING: Mange ansatte med mye erfaring og kompetanse. Det var en av grunnene til at Simon Helgen valgte å ta lærlingtiden i Forsvaret.
Dette er brukerstøtten din
FOTO: ANETTE ASK/FORSVARET
Når du trenger hjelp til en printer eller lurer på noe om PC-en din, kan det fort være lærling Simon Helgen som hjelper deg.
– Jeg valgte å ta lærlingtid i Forsvaret fordi det virket som en veldig seriøs arbeidsplass med mange ansatte med mye erfaring og kompe- tanse, sier Simon Helgen.
Han er IKT-lærling på Jørstadmoen. Med alt det elektroniske som har kommet inn i Forsva- ret, er behovet veldig stort for ansatte med riktig kunnskap og kompetanse. Faget gir også innsikt og kompetanse i virksomhetsorganisering, kundebehandling, programvare, nettverkssys- tem og nettverkets oppbygning.
– Det er så mange med mye erfaring og kompetanse i Forsvaret. Det gjorde meg sikker på at hvis jeg tar lærlingtiden i Forsvaret, så er det veldig stor sannsynlighet for at jeg består fagprøven, noe som 95 prosent av alle lærlinger i Forsvaret består, om jeg husker rett, sier han.
Grønn tjeneste. – Det andre som fristet meg til å søke som lærling var at det innebærer litt grønn tjeneste, noe som virket morsomt fordi det er noe annerledes jeg ikke har gjort før. For eksem- pel skyte med våpen, overnatte i skogen og være med på øvelser. Når man blir andreårs lærling har man anledning til å bo på forlegning alene, noe som er veldig deilig etter at man har bodd sammen med opptil syv andre i ett helt år.
– Hva går egentlig arbeidet ditt ut på?
– Jeg gjør mye av det samme på en arbeids- uke. Det går mye i brukerstøtte. Enten kommer
brukeren til meg og spør om hjelp, eller så kommer jeg til brukeren. Det kommer helt an på problemet de har. Mye av det som brukerne spør om kan de løse selv hvis de bare gjør et kjapt søk på google, men jeg hjelper de om de ikke kan gjøre det selv, sier han.
– Det ligger brukerveiledninger på nettet
om de mest vanlige spørsmålene som brukerne kommer med. Det er også ofte problemer med skriverne som jeg må fikse, ofte så er det bare å bytte toner, fylle på ark eller å skru skriveren av og på. En annen viktig oppgave jeg må huske på å gjøre er å logge hva jeg har gjort i læreplanen. Dette er viktig fordi alt som står i læreplanen kan man få spørsmål om på fagprøven, så hvis man har logget godt og gjort alt man skal gjøre i lærerplanen så blir fagprøven så mye enklere, sier Helgen.
Tusenfryd. – Hva er det morsomste du har opplevd som lærling?
– Det morsomste jeg har opplevd som lærling må vel være å levere ut pc-er til GOU (Grunn- leggende offiser utdanning) på Heistadmoen. Det ble en tolv timer lang arbeidsdag, men føltes som den bare varte i fire timer. Det føltes at det det gikk mye kjappere enn det jeg trodde det skulle gjøre. Det var morsomt. Jeg fikk masse god hjelp fra Cyberforsvaret på Akershus festning til å levere ut pc-ene til de nye
kadettene på GOU. Det morsomste jeg har gjort gjennom disse to årene må ha vært å dra til Tusenfryd med kontingenten når vi først kom til Kolsås.
– Nå som du snart er ferdig med lærlingtiden, hvordan har helheten i tjeneste vært?
– Helheten har vært bra. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg søkte som lærling i Forsvaret.
Variert. Det beste med å jobbe i Forsvaret og FHS er alle kollegaene og de ansatte, mener Helgen.
– De er alltid glade, sjeldent sure og alltid vil- lige til å hjelpe til så langt det lar seg gjøre. Det beste i førstegangstjenesten var alle vennene jeg fikk, og fortsatt har. Tjenesten har vært bra og variert i løpet av disse to årene med både grønn tjeneste og hospitering på Jørstadmoen.
– Hvor går veien videre for deg etter Forsvaret?
– Når jeg er ferdig som lærling i Forsvaret kommer jeg til å ta generell studiekompetanse eller Y-veien (yrkesfag). Om jeg kommer til å søke meg tilbake til Forsvaret og ta en eventuell utdanning, er jeg usikker på. Jeg føler at jeg er litt ferdig med Forsvaret, og har lyst til å gjøre noe annet.
AXEL SOLHEIM
soldatnytt
  OKTOBER 2020 89










































































   87   88   89   90   91