Page 81 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2021
P. 81

MORGENDRILLEN
OBERSTLØYTNANT TERJE BRUØYGARD
Sjef planseksjonen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH)
 I spalten Morgendrillen stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har tilknytning til Forsvaret. Har du tips til personer som bør være med i spalten? Send oss en e-post på tips@fofo.no.
Kulturkollisjonen
Levende sau som medbragt lunsj under et angrep mot Taliban
og vinservering før oppdrag
i Kabul. Terje Bruøygard har
fått føle på kulturforskjeller i utenlandsoperasjoner.
1. Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Jeg har klokken på 06.03, men våkner alltid noen minutter før. Jeg er et utpreget A-men- neske som sovner fort, sover godt og våkner stort sett av meg selv.
2. Hva er det første du gjør?
– Setter meg på ramma. Deretter er det dusj, barbering og morgenstell.
3. Når starter arbeidet?
– Stort sett er jeg på jobb litt over sju.
4. Pensko eller feltstøvler?
– I all hovedsak har det vært feltstøvler for meg. Det er det også på FOH.
5. Pumpe jern eller løpe maraton?
– Jeg har akkurat slått opp med maraton etter cirka ti års nært forhold. Det er akkurat som vi har vokst litt fra hverandre. Burde nok løfte litt mer jern ...
6. Beste triks for velferd på øvelse?
– Medbragt ostepølse. Ullundertøy. Skikkelig kaffe, kvernede bønner og «air-press».
7. Rareste kulturkræsj-opplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Jeg velger å nevne noen skarpe oppdrag. Vin servert på brif med italiensk helikopteravdeling før mørklagt rekognosering i Kabul. Stopp i et pågående angrep på Taliban sammen med afg- hanske styrker, fordi de skulle ha lunsj. Lunsjen var en levende sau som var stroppet fast bak på en av bilene. Det tok to–tre timer, og Taliban var selvfølgelig borte a vi gjenopptok angrepet. Irakiske generaler med medbragt dusj, nypres- set uniform og parfyme ute i ørkenen i kamp mot IS – mens vi var på andre uka i samme underbukse og feltskjorte.
I IRAK: Terje Bruøygard har vært sjef for Telemark bataljon og undervist ved Marine Corps Univer- sity. Bildet er fra da han ledet det norske bidraget i Irak. FOTO: CAMILLA BREVIK HÅGENSEN/FORSVARET
 8. Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Generalmajor Oliver P. Smith, sjefen for
1st Marine Division under tilbaketrekningen fra Chosin Reservoir under Koreakrigen. En general som på bemerkelsesverdig måte ledet divisjonen sin først i angrep mot den kinesiske grensen, deretter brøt seg ut av kinesisk omringning og klarte å holde divi- sjonen organisert i flere uker med store
tap under ekstremt krevende vinterforhold. Fordi jeg lurer på hvordan han klarte å se de kommende utfordringene og gjøre de riktige tiltakene når alle andre mente at det var plankekjøring.
9. Smartklokke – yay or nay?
– Yay og nay. Yay fordi det gir meg motiva- sjon til å trene, kan følge søvn og puls og
generell formutvikling. Gir meg også påmin- nelse om hva jeg gjør bra, og hva jeg må skjerpe meg på. Nay, fordi jeg ikke kan ha smartklokke inne i fjellet i FOH.
10. Hva er den største utfordringen akkurat nå for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– For både FOH og Forsvaret er den største utfordringen å henge med i den rivende utviklingen av konflikt og krig under det vi tradisjonelt ser som artikkel 5. Desinforma- sjon, cyber, hybrid og gråsoneaktivitet utfor- drer vår oppfattelse (og ønske?) om en klar og tydelig inndeling i fred, krise og krig. Vi forstår rett og slett ikke det strategiske ope- rasjonsmiljøet vi står i, og hva det har å si for både samfunns- og statssikkerhet.
FORSVARETS FORUM 81
 
   79   80   81   82   83