Page 57 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 57

  FORLATT: Et par krykker og en kjele ligger igjen i landsbyen Dolyna i Øst-Ukraina. Alle menneskene har flyktet, og det er bare løsbikkjer igjen i ruinene.
røde armbånd, og særlig disse blir gjerne drept av sine egne om de blir såret, hevder legionens pressetalsmann.
I likhet med kommandanten til rus- serne er han ukrainsk statsborger.
Pressetalsmannen sier at flere av Wag- ner-gruppens soldater flykter fra posisjo- nene sine og voldtar, plyndrer og dreper sivilbefolkningen som er igjen i de okku- perte områdene.
De siste månedene har det også kom- met frem grusomme bilder av hvordan Wagner-gruppen behandler sine egne. Leiesoldaten Jevgenij Nuzhnin ble først fanget av ukrainerne, før han ble utlevert til Wagner-gruppen. Der ble han drept med slegge mens Wagner-soldatene filmet henrettelsen. Videoen ble senere lagt ut på Telegram til skrekk og advarsel.
Den tidligere Wagner-kommandan- ten Andrej Medvedev, som har søkt asyl i Norge, mener han kan dokumentere en
rekke henrettelser av krigsfanger og Wag- ner-soldater.
VERVER SOLDATER FRA FIENDEN
Inne i kafeen i Kramatorsk sitter vi foran to russiske soldater. Den ene er Cæsar, den andre er «Tikhi». Sistnevntes kallenavn betyr «stillhet», og Cæsar sier med et smil at kallenavnet forklarer seg selv. Tikhi vil helst være stille. Men da vi spør ham om hvordan det er å kjempe mot egne lands- menn, snakker han villig.
– Det er ikke noe vanskelig, for det er fienden. Det er som om naboen din plutselig vil drepe deg. Da forsvarer du moren din, datteren din og kona di, sier «Tikhi».
Han var tilfeldigvis i Ukraina 24. februar i fjor. 41-åringen, som har ukrainsk kone, skulle besøke noen slekt- ninger og dessuten gjøre ferdig et bygge- prosjekt. Men så, tidlig om morgenen,
hørte han drønnene fra militærflyplassen i Kyiv.
Tobarnsfaren fikk familien i sikkerhet – og bestemte seg for å verve seg til lokalt forsvar av hovedstaden. Der ble han straks avvist. Ukrainerne ville ikke ha russere i egne rekker. Etterhvert fikk Tikhi høre om den russiske legionen. Han tok kon- takt med dem, og nå feirer han ortodoks julaften med russere i ukrainsk uniform.
– Vennene mine i Russland ber meg om å snu før det er for sent. Men hvordan kan jeg gjøre det? Nå har jeg et vanskelig for- hold til dem der hjemme.
Legionen klistrer merker med QR-ko- der rundt i russiske byer og forsam- lingshus. Slik sprer de informasjon om hvordan man kan verve seg til ukrainsk side av krigen. Samtidig samler de inn penger og deler sladdede bilder av solda- ter på Telegram-kanalen med 45.000 føl- gere. Tidligere har de sagt at de har fått
FORSVARETS FORUM 57   55   56   57   58   59