Page 60 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 60

 HOVEDSAKEN | KRIGEN I UKRAINA
60
 Advokaten er gift med en ukrainsk kvinne og har siden 2019 bodd her i Kyiv. Tidligere rei- ste han til og fra Russland som advokat, men da Putin startet angrepskrigen 24. februar, tok han et valg: Han ville forsvare den ukrainske hovedstaden.
– Jeg ble trent opp til å bli skarpskytter og lærte meg å håndtere en Dragunov, sier Novikov. Han kom seg imidlertid aldri til frontlinjen, men begynte å tjenestegjøre som lastebilsjåfør. Det viste seg at det var slik han kunne komme til best nytte. Hans avdeling var blant de første som kjørte inn i frigjorte Butsja. Novikov startet med én gang å dokumentere massehenrettel-
sene.
– Kameraten min tok de første bildene av
de sivile mennene som var drept. Bildene gikk viralt, og senere kom hele verdenspressen.
Novikov er i dag ikke i hæren, men har flere
klienter som er det. En av dem er en russisk enke etter en soldat som har kjempet på ukrainsk side. Ettersom hun ikke er ukrainsk statsbor- ger, kunne hun bli sendt tilbake til hjemlandet.
– Vi vant akkurat den saken, men det er mange som er i samme situasjon. Ukraina har i dag andre ting å tenke på enn å gi ukrainsk statsborgerskap til russerne, sier Novikov.
Da han var ung, var Novikov en av Russlands største quiz-kjendiser. Helt fra han var 13 år gammel, hadde han vunnet mange store spør- reprogram på TV. Men nå, i en alder av 40 år, er han offisielt blitt en folkefiende. Siden desember har han vært ettersøkt av russiske myndigheter.
– Hvorfor er det ikke flere russere som gjør opp- rør?
– Det er et begrep i adferdspsykologien som beskriver det godt: Lært hjelpesløshet. Det er følelsen av at ingenting vil funke uansett. Jeg
 

   58   59   60   61   62