Page 61 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 61

  var med i demonstrasjonene i Moskva i 2012 og har senere forsvart aktivister fra opptøyene i 2017, 2019 og så sent som i fjor. Ikke noe av det resulterte i noe som helst, sier Novikov.
Han tror at russerne tenker at de tross alt har det greit nok og dermed godtar et stadig mer autoritært regime. Det kan ta slutt hvis forhol- dene på hjemmefronten blir ille nok.
– Når folk blir desperate, kan de gjøre dumme ting. Og noen ganger kan alt det dumme vise seg å være ganske så smart, sier Novikov.
JULAFTEN I RUINER
6. januar i Kramatorsk. Snøen pisker mot kin- nene mens himmelen kler seg i blågrått. Snart er det helt mørkt, og bare lysene fra bilene som kjører raskt forbi viser at vi egentlig er i en by. Denne dagen er det ortodoks julaften, men sol- datene har ikke tenkt til å feire. De sier at de
ikke bryr seg om den erklærte våpenhvilen, den eksisterer uansett bare i Putins propaganda-ka- naler. Krigsretorikken er høylytt, men likevel virker det som at soldatene har fri. De har i hvert fall ingen hast med å komme tilbake til basen i Bakhmut. I stedet spør de oss om vi vil se en bombet by.
– I så fall kan dere bli med til Dolyna. Det er en halvtimes ferd unna.
Vi kjører etter soldatene på mørk- lagte landeveier mens oversetteren roper at vi aldri må stoppe på
rødt lys. Her i Kramatorsk
er det flere strate- giske mål, så vi
må komme
oss ut
VRAK ETTER VRAK: Veien mellom Kramatorsk og Kharkiv er fylt med bilvrak og hull etter stridsvogner. Forsvarets forum er med de russiske soldatene, men vi får ikke slippe inn i basen der de er til daglig. Det er derfor vanskelig å dokumentere hvor mange de egentlig er.
FORSVARETS FORUM 61

   59   60   61   62   63