Page 92 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 92

FRILUFTSLIV / TELT
   STORM-MATTER: Det som først og fremst må på plass før du drar til fjells, er et vintertelt, helst med storm-matter. Det er integrerte klaffer av teltduk nederst på teltet som sørger for at snø og føyke ikke blåser inn under teltet. De brettes ut, og snø skuffes på. Teltet blir ekstra stabilt og komforten deretter. Helsport har mange gode vintertelt, samt Hilleberg, men her må storm-matter spesifiseres ved kjøp og sys på. En løsning om man har et vintertelt uten storm-matter, er å skuffe snø rundt teltet, tett opp mot teltduken for å oppnå tilsvarende effekt. Hovedpoenget er å tette muligheten for vind og snø å komme inn i teltet fra under teltduken.
STØRRELSE: Praktisk størrelse for de fleste er et 3- eller 4-personstelt med god plass i ytterteltet. God plass i ytterteltet er viktig fordi det skal fungere som både kjøkken og entré. En annen fordel er at teltet har to innganger. Dette for å ha fleksibilitet om man er flere i teltet, men også for å ha flere utgangsmuligheter om den ene siden er føyket igjen.
ORGANISERT KAOS: I teltet er det
kjekt å ha en viss organisering av utstyr. Her er mitt telt når jeg er alene på tur. Liggeplassen opptar den ene siden, mens fuelbrenneren, «kjøkkenet», kamerautstyr og klær og annet utstyr har hver sin lille seksjon eller haug på den andre siden av teltet.
Er man to på tur, er en hyggelig løsning
å ha brenneren og «kjøkkenet» mellom liggeplassene og fordele resten av personlig utstyr nedover. En annen løsning er naturligvis å ha kjøkkenet i ytterteltet. Det gir enklere bevegelsesflyt inn og ut av teltet. Ytterteltet er oppbevaring for større ting som sekk, ytterjakke og utstyr man ikke har behov for gjennom natten.
 92 FORSVARETS FORUM   90   91   92   93   94