Page 93 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2023
P. 93

/UTSTYR
 BEKLEDNING
VINDTETT ER NØKKELEN: Friluftsliv om vinteren består ofte av solskinnsdager, hardt underlag og god stemning. Men ikke alle er gitt å
få godvær den avsatte helgen eller uka årets vintertur er planlagt. Ofte inneholder en uke i vinterfjellet et variert værbilde, og da er det greit å ha bekledningen i orden for at den gode stemningen opprettholdes. Vindtett er nøkkelen til dette. Vindtett jakke, gjerne litt lang slik at den dekker rumpa, vindtett bukse, gjerne litt høy med seler, vindlue og vindvotter som træs utenpå jakkeermene og enkelt kan strammes er tingen.
HUSK GAMASJER: På beina utenpå skiskoene er det kjekt med gamasjer. Noen skiskoprodusenter har modeller med integrert gamasj som fungerer godt, men er absolutt ikke en nødvendighet om man allerede har et par gamasjer liggende.
 SPADE
KJØP KVALITET: Foruten ski, og da gjerne fjellski, er en god spade viktig. Unngå plast og de
rimeligste variantene på
markedet. Spaden skal du
kunne grave deg ned
med eller bruke til å
bygge levegg/vindmur
rundt teltet, og da
er det viktig at den
fungerer og tåler
belastning over tid.
Plast knekker ofte
ved bruk i kaldere
temperaturer, og
tynne spadehoder i
aluminium kan også
bøyes om kvaliteten
er dårlig. Spaden bør
ha kraftig hode og helst
mulighet for å montere
skaftet i L-form slik at
spaden kan brukes som hakke.
Kan være kjekt ved graving av snøhule eller forming av levegg.
PILK FREMFOR STORSEKK: Det er ikke en nødvendighet, men for å lette vekten for bedre kontroll på skiene og en finere turopplevelse er pulk en uvurdelig fordel i vinterfjellet. Man har med seg mer utstyr, og vekten i pulken versus på ryggen er stor forskjell. En god pulk er en investering for livet og vil bli en kjærkommen turvenn. Praktiske lengder er fra 130 cm og oppover. Har man hund som liker å trekke, er pulkturer i fjellet enda et nivå herligere.
  HUSK
Å TESTE FØR TUR: Kjøper man nytt telt, må man slå opp teltet før bruk fordi inner- og ytterteltet fte ikke er montert sammen fra oabrikk. Dette vil man ikke gjøre f vind og føyke på fjellet. Kjøper i man brukt eller låner telt, må man også teste teltet før bruk og bli kjent med detaljene.
EGNE SNØPLUGGER: Selv om man kjøper vintertelt, medfølger ikke alltid snøplugger, som er ekstra lange teltplugger beregnet for bruk i snø og sand. Finnes i lengder mellom 30 og 50 cm og er en nødvendighet for stabil forankring i snø.
FORSVARETS FORUM 93


   91   92   93   94   95