Page 103 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2021
P. 103

               antall lag må også av når du skal på do.
– Er det kaldt ute, tar det lengre tid. Hun forteller at det viktigste tiltaket er å gjøre alle bevisst på situasjonen, sette av nok tid til dopauser, og si ifra om ting.
– Hvis man forklarer hvorfor det tar tid, og hvorfor du har behov for den tiden, så har de fleste respekt for det. Det er det som har hjulpet meg, å si ifra og forklare situasjonen.
Hvis du er kvinne i felt, tar det deg omtrent like lang tid å gå på do som du bruker på å lese denne reportasjen.
TISSE-TIPS
1 .FINN ET TRE. Her kan du enten få lagt fra deg votter og andre plagg eller bruke treet som støtte når du skal tisse. Om du skal bruke treet som støtte, kan være greit med et litt stort tre. Det vil i tillegg gi litt skjul.
2. DROPP BUKSESELENE. For å unngå å måtte ta av potensielt fire plagg på overkroppen kan det være greit å droppe bukseselene, men det forut- setter én ting. Goretex-buksa bør sitte godt slik at den ikke sklir ned. Hvis ikke trenger du belte, og dette kan medføre varmetap på kalde vinterdager.
3. TISSETRAKT. For å slippe å ta av deg et eneste plagg kan du investere i en tissetrakt. Da trenger du bare å åpne smekken(e) slik som gutta, og du kan dermed tisse stående. Et lite tips er å øve et par ganger på det slik at du unngår uhell i felt.
4. DOPAPIR OG INTIMSERVIETTER. Ha alltid litt dopapir/tørrpakket i lomma. Du vet aldri når du er uheldig og søler litt. I tillegg kan det være lurt å ha med en liten pakke intimservietter. Da får du vasket deg nedentil, noe som skaper bedre hygiene. Er det vinter, bør du ha pakken så nær kroppen som mulig. Hvis ikke fryser den.
   FORSVARETS FORUM
103
    101   102   103   104   105