Page 26 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2023
P. 26
HOVEDSAKEN | FORSVARETS SPEILBILDE
26
– DET HØRER IKKE HJEMME NOE STED
I perioden «Klar til strid» ga nordmenn hjemme i TV-stuen et innblikk i dagens førstegangstjeneste, var Forsvarets sjefs- sersjant Rune Wenneberg på besøk hos landets store rekruttskoler. Selv om rei- sen var uavhengig av serien, ifølge ham selv, ble den et stadig tilbakevendende samtaleemne.
En av hendelsene som flere av de For- svarets forum har snakket med til denne artikkelen, har bitt seg merke i, skjer under beretløpet til Panserbataljonen. En rekrutt faller om av utmattelse. Han blir liggende på bakken og klarer ikke reise seg. Et befal røsker tak i den unge man- nen, rister i ham og skriker at han skal «ta seg sammen», og at han skal komme seg opp og gå videre. Soldaten stabler beina under seg, men sjangler og kollapser igjen etter noen meter.
Mood, som har vært sjef for eliteba- taljonen Telemark bataljons første inter- nasjonale oppdrag i Kosovo, i tillegg til sjefsstillinger på de fleste nivåer i Forsva- ret, reagerer på tilnærmingen.
– Hadde vedkommende tjenestegjort under meg i Telemark bataljon, hadde han fått seg en alvorlig medarbeidersamtale på bakrommet med klar melding om at den slags lederutøvelse, det aksepterer vi ikke, helt uavhengig hva som måtte være forspillet.
Forsvarets hovedverneombud Thomas Norman Hansen, som har som sin daglige jobb å sørge for at alle ansatte og verne- pliktige har et fullt forsvarlig arbeidsmi- ljø, reagerer også på røskescenen med den utslitte soldaten:
– Det hører ikke hjemme noe sted. Det skulle vært løst på en annen måte, sier han og sammenligner situasjonen med da han selv gikk befalsskolen i 1988.
Han forteller at hvis noen da ble hengende etter under marsj, ble man tatt inn i en feltvogn, hvor man fikk litt saft og en prat med befalet før man ble kjørt tilbake til resten av troppen.
– Da fikk man muligheten til å mestre fremfor å bli satt i en situasjon hvor man ikke får mestre. Når man løser ting på en slik måte, skaper man et bedre utgangs- punkt i å oppfostre verdens beste soldater.
Hovedverneombudet forteller at det i etterkant av hver episode har vært disku- sjoner internt i Forsvaret om hvordan de skal ha det i rekrutten.
– Jeg vet om flere avdelinger som har hatt arbeidsmøter der de snakker om rekrutten, med serien som bakgrunn. For- svaret må hele tiden utvikle seg slik at vi får mest mulig ut av det året vi har våre
vernepliktige på lån. Alle jeg har snakket med, er opptatt av at det skal være trygg- het og trivsel i sine avdelinger.
I en garasje på Setermoen, en kort marsj fra oppstillingsplassen der rekrut- ten slet med vindvottene, står Alexan- dra Ruud. Hun var en av soldatene som fikk aller mest tid på skjermen i løpet av serien, og åpnet opp om både motgang og personlige seire i løpet av året. Etter førstegangstjenesten har hun fått jobb i Panserbataljonen. Hun forklarer at hun trivdes med de direkte og konstruktive tilbakemeldingene man får i Forsvaret, og at det gjør det lettere å forstå alvoret og gjøre noe med det.
– Man har jo ikke lyst til å stå der og få kjeft eller være den som gjør at hele troppen får driten heller. Jeg mener like- vel at serien gir inntrykk av at det er mer skriking og kjefting enn det egentlig er, sier hun et år etter at serien ble spilt inn.
Hun minnes at de første to episodene skapte reaksjoner, og at mange tenkte at behandlingen av rekruttene var uaksep- tabel, men hun synes ikke det kommer frem i serien hvorfor rekruttene får hard medfart av befalet.
– Jeg føler ikke at det var unødvendig eller urettferdig, den kjeften vi fikk, men på TV skal det fremstilles veldig urett- ferdig. Man ser bare rekruttenes side av saken og aldri befalets derfor oppleves det nok også som urettferdig for dem som ser på, sier hun.
Hennes tidligere lagfører og nåvæ- rende kollega, Marius Bønes Dahlslett, er et av befalet som fremstår som veldig strenge i serien. Selv sier han at han skiller på styring og ledelse, og at man i Forsva- ret driver med ledelse – det han beskriver som fremst blant likemenn.
Han forklarer at rekruttperioden er hektisk, fordi rekruttene skal gjennom
«Jegvetom
flere avdelinger
som har hatt
arbeidsmøter
der de snakker
om rekrutten,
med serien
som bakgrunn.
Forsvaret må
hele tiden
utvikle seg slik at vi får mest mulig ut av det året vi har våre vernepliktige på lån. Alle jeg har snakket med er opptatt av at det skal være trygghet og trivsel i sine
avdelinger.»
THOMAS NORMAN HANSEN, FORSVARETS HOVEDVERNEOMBUD